Малолетниот син на Кадиров доби нова функција: Стана дел од силите на руското Министерство за одбрана

36

Синот на чеченскиот лидер Рамзан Кадиров, 16-годишниот Адам Кадиров, е назначен за набљудувач на новиот пушки-баталјон, кој е дел од силите на руското Министерство за одбрана, изјави високиот чеченски функционер Адам Делимханов.

– Ова назначување е природен резултат на значајните заслуги на Адам во одржувањето на верските, семејните и културните вредности на нашиот народ – рече Делимханов, кој е началник на чеченскиот оддел на Руската национална гарда и член на рускиот парламент.

Синот на чеченскиот лидер, кој минатата недела наполни 16 години и неодамна беше назначен за главен телохранител на неговиот татко, беше снимен во септември како удира со тупаници и клоца затвореник обвинет за палење на Куранот.

Снимката која ја објави неговиот татко Рамзан Кадиров, предизвика осуда, додека Кадиров тогаш изјави дека е горд на својот син и го почитува бидејќи стекнал „идеали за чест, достоинство и одбрана на својата вера“.

Чеченскиот пушки-баталјон е формиран на почетокот на овој месец и сега е дел од силите на руското Министерство за одбрана, објавија руските медиуми.