Македонски вина на саем во Кина

Третиот саем на Кина-Централна и Источна Европа (CEEC) Експо и меѓународен саем за стоки за широка потрошувачка се одржа минатата недела во Нингбо, провинцијата Жеџијанг во источна Кина. На изложбата присуствуваа над 3000 излагачи, од кои над 400 се од странски земји, а повеќе од 10.000 купувачи од целата земја, исто така, се регистрираа за да најдат квалитетни производи за увоз од Централна и Источна Европа.

84

Третиот саем на Кина-Централна и Источна Европа (CEEC) Експо и меѓународен саем за стоки за широка потрошувачка се одржа минатата недела во Нингбо, провинцијата Жеџијанг во источна Кина. Овогодинешната изложба имаше три области: изложба на Централна и Источна Европа, меѓународна изложба на стоки за широка потрошувачка и повеќегодишна изложба на увезени стоки, со вкупна површина на изложбата од 220.000 квадратни метри.

На изложбата присуствуваа над 3000 излагачи, од кои над 400 се од странски земји, а повеќе од 10.000 купувачи од целата земја, исто така, се регистрираа за да најдат квалитетни производи за увоз од Централна и Источна Европа.

Очекувањата беа дека на изложбата ќе бидат договорени нарачки во вредност од над 10 милијарди јуани (околу 1,45 милијарди долари) за стоки од земјите од ЦИЕ.

Источнокинеската провинција Жеџијанг, исто така, потпиша 21 голем договор за странски инвестиции во вкупна вредност од 9,85 милијарди долари.

Договорите беа потпишани на церемонијата на потпишување на 24-тиот саем за инвестиции и трговија во Кина во Жеџијанг за големи проекти финансирани од странство кои инвестираат во Жеџијанг.

За време на симпозиумскиот форум се очекуваше да бидат потпишани 62 странски инвестициски проекти со вкупна инвестиција од 17,78 милијарди американски долари. Договорените проекти се главно од САД, Германија, Франција, Белгија и други земји и региони.

Потпишаните проекти вклучуваат инвестиции во производство на опрема од висока класа, биомедицина, дигитална економија и други високотехнолошки индустрии.

Досега, двонасочната инвестиција меѓу Кина и ЦИЕ достигна речиси 20 милијарди долари. Во првиот квартал од оваа година, директните инвестиции на Кина во земјите од Централна и Источна Европа се зголемија за 148 отсто на годишно ниво, покривајќи различни области како автоделови, апарати за домаќинство, медицина, логистика, енергија и минерали.

12-ти состанок на Консултативниот одбор на Асоцијацијата за унапредување на земјоделската соработка меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа, 2-от тинк-тенк форум на високо ниво за висококвалитетен развој на локалната соработка Кина-ЦИЕ, како и церемонија на отворање За време на настанот, исто така, се одржаа 8-ма размена на образовна соработка помеѓу Кина (Нингбо) и Централна и Источна Европа и 2-риот форум за тинк тенкови на CEEC.

Потпишани се договори за соработка во однос на образовните сојузи меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа, од кои бенефитот се понатамошни соработки кои дополнително го промовираат развојот на иновативни таленти.