Овој вид на вознемиреност има три различни компоненти: постојана грижа, преокупација со стравови и избегнување на други луѓе. Терминот коронафобија се користи за да се опише стравот од ковид-19 што смета во секојдневниот живот. Иако сè уште не е официјална дијагноза, тоа е дефинитивно состојба што ја доживуваат луѓето, пишува Metro.co.uk.

Се смета дека името на нарушувањето потекнува од студија објавена во Asian Journal of Psychiatry во декември 2020 година.

Истражувачите идентификуваа три компоненти на овој специфичен вид на анксиозност: постојана грижа што предизвикува симптоми како што се брз срцев ритам, промени во апетитот и вртоглавица, преокупација со грижи и стравови и избегнување на други, сите поврзани директно со добивање или ширење на коронавирус.

Луѓето со коронафобија почесто избегнуваат да одат на јавни места, да допираат површини или да влегуваат во затворени простории со други луѓе, дури и ако ризикот се смета за мал.

Тие, исто така, веројатно ќе покажат прекумерно повторување на однесувањето, како што се миење раце или чистење, каде што тоа се прави опсесивно. Истражувачите објаснуваат дека коронафобијата „може да го наруши целокупниот квалитет на секојдневното функционирање на индивидуата“. Со други зборови, може да го преземе секојдневниот живот на една личност.

Според истражувањето од февруари 2021 година, едно лице со коронафобија ја чистело маската за лице со метанол три пати на ден, поради што сериозно се разболел од вдишување опасни гасови. Добрата вест е дека, како и другите анксиозни нарушувања, коронафобијата може да се третира. Ова може да се постигне преку когнитивна бихевиорална терапија (КБТ), со што се решаваат слични фобии поврзани со чистотата и бактериите.