Конечно објаснување: Зошто на некои постојано им е топло, додека други се смрзнуваат

459

Иако температурата од околу 22 степени се смета за нормална и прифатлива, има и такви за кои ова не е идеална температура. Зошто е тоа така?

Перцепцијата на температурата зависи од полот и возраста. Всушност, жените честопати се постудени од мажите, а постарите луѓе почесто се жалат на студенило отколку помладите. Мажите обично имаат повеќе мускулна маса и работата на нивните мускули создава топлина. Но, иако жените чувствуваат студ поинтензивно, тие можат да издржат подолго од мажите благодарение на порамномерната распределба на телесните масти.

Ако се движиме повеќе, рацете и нозете ни се потопли. Сепак, жените треба да работат повеќе за да ја одржат телесната топлина. Бидејќи топлината прво се акумулира во виталните органи, остава помалку енергија за затоплување на екстремитетите, па затоа жените имаат и поладни раце од мажите.

Научниците од Универзитетот во Јута измерија просечна температура од 32,3 степени во машките раце, а само 30,7 во женски раце. Температурата на телото исто така може да варира за време на менструацијата, пишува Miss7.

Бранови на жештина и треска може да укажуваат на лоша здравствена состојба.
Ако често сте настинати или имате бранови на жештина, тоа може да биде знак дека имате здравствен проблем. Истоимените можат да бидат симптоми на анемија, неухранетост или болести врзани со тироидната жлезда.

Ако често имате треска и чувствувате настинка, треба да разговарате со вашиот лекар во врска со тоа.

Стресот исто така може да биде причина за чувство на топлина или студ.

Кавгите, бескрајните списоци со задачи и напорниот календар на обврски, исто така, можат да влијаат на нашето чувство за температура – нашето тело едноставно не сака стрес.

Невропсихологот Мајкл Линч за Woman’s Health изјави: „Кога сме под стрес, автономниот нервен систем почнува да работи и крвта се насочува кон внатрешните органи. Тогаш е во ставот „борба или бегство“.

На перцепцијата за температурата влијае и тоа колку сме среќни. Ако сме среќни и задоволни, нашата температура ќе биде во ред.

Научниците од Универзитетот во Торонто открија дека луѓето кои се чувствуваат изолирани, осамени или депресивни, почесто чувствуваат студ. Но, ако поминуваме време со луѓе што ги сакаме, се чувствуваме топло.