Канаѓанец осуден на доживотен затвор поради убиство на муслиманско семејство

76
Натаниел Велтман, кој во 2021 година во Канада усмрти четири лица на тој начин што со камионетот удри во муслиманско семејство кое се движело по тротоарот, е суден на доживотен затвор.
Судијката Рене Померанс која не го именуваше напаѓачот, рече: „Ова е затоа што неговите постапки претставуваат терористичка активност. Всушност, може да се каже дека неговите постапки се учебничка дефиниција за терористичка активност“.

Таа исто така рече дека нема место за омраза и расизам во канадското општество и додаде: „Овој инцидент создаде страв и уништување кај луѓето во регионот. Ги убил затоа што биле муслимани“.

Натаниел Велтман беше обвинет за четири точки за убиство од прв степен и едно обвинение за обид за убиство за нападот на 6 јуни 2021 година во Лондон, град на околу 200 километри западно од Торонто.

Убиени се Џумна Афзал (15), нејзините мајка и татко Мадиха Салман (44) и Салман Афзал (46) и нејзината баба Талат Афзал (74).