Како земја со најмногу жители со прекумерна тежина во ЕУ:Хрватскиот Сабор ја усвои резолуцијата за дебелината

72

Пратениците од власта и опозицијата во хрватскиот Сабор денеска го поддржаа предлогот на Комисијата за здравство и социјална политика за усвојување на Резолуцијата за дебелината, со предупредување дека Хрватска има најголем процент на луѓе со прекумерна тежина во ЕУ, тие се заложија за здрави исхрана во градинките и училиштата и унапредување на движењето и спортот.

Со резолуцијата се предлага сите надлежни институции да ги преземат сите соодветни чекори во рамките на нивните надлежности во однос на превенцијата, дијагнозата и лекувањето на дебелината со цел да се намали бројот на заболени од дебелина.

Се предлага да се промовира здрав начин на живот, особено здрава исхрана, физичка активност, одржување на соодветна телесна тежина, непушење, избегнување прекумерна консумација на алкохол и контролирање на зголемен крвен притисок и маснотии.

Во име на предлагачот, Рената Сабљар Драчевац рече дека донесувањето на Резолуцијата треба да биде еден од придонесите за намалување на преваленцата на прекумерната тежина, подобрување на здравјето, спречување на болести и зголемување на квалитетот и должината на животот на сите нас, особено младата генерација.

Сабљар Драчевиќ предупреди дека, според податоците на Евростат, Хрватска, заедно со Малта, има најголема застапеност на прекумерна тежина и дебелина меѓу сите земји на ЕУ. Таа изјави дека во 2019 година, само 34 отсто од возрасните во Хрватска имале нормална телесна тежина, а дури 65 отсто биле со прекумерна тежина, од кои 23 отсто биле дебели. Сабљар Драчевац предупреди и дека проценките покажуваат дека уделот на дебели луѓе во Хрватска ќе биде 32,4 отсто до 2030 година. Исто така, се проценува дека уделот на деца со дебелина во таа година ќе биде 23,19 отсто за возраст од пет до девет години и 16,37 отсто за возраст од 10 до 19 години, пренесува Танјуг.