Зошто Холивуд се плаши од вештачката интелигенција?

101
Фото: Screenshot: Youtube

Иднината на Холивуд изгледа како лажен Рајан Рејнолдс да ти продава Тесла.

Во видеото, кое во меѓувреме е отстрането, но се споделува на Твитер, актерот со дебели очила со црни рамки, чија уста се движи независно од неговото лице, зборува за електричните возила: „Што мислите, колку би чинело да поседувате автомобил кој е е..но неверојатен?”

На скалата на веродостојност, видеото кое првично циркулираше во мај беше означено како јасно неавтентично. Тогаш неговиот креатор, Јутјубер и финансиски советник Кевин Пафрат, откри дека тоа го направил како трик за да го привлече вниманието на Илон Маск, што и се случи: извршниот директор на Тесла одговори на твитот на Пафрат: „Убаво“.

На други профили на Твитер, луѓето бараа од Рејнолдс да поднесе обвинение. Наместо тоа, неговата продукциска куќа одговори со слично откачено видео во кое Маск го фали џинот направен од Aviation, компанија во која Рејнолдс е косопственик. И тоа видео во меѓувреме е избришано, пишува Wired, а пренесува Индекс.хр

„Финансиерот кој го поддржува Маск на Твитер“ е далеку од ударна вест, но оваа комуникација укажува на многу поголем проблем: вештачката интелигенција им овозможува на сите да измамат познати лица. А актерите, пак, стануваат сè посвесни за потенцијалот на вештачката интелигенција да навлезе во нивната работа.

„Тешко е дури и да се замисли каде ќе биде вештачката интелигенција за три години“

Со оглед на тоа што Здружението на писатели на Америка веќе штрајкува, делумно поради слична закана, претстојните преговори меѓу синдикатите на актерите и филмските студија најверојатно ќе ги спомнат лажните Брус Вилис и лажните Рајан Рејнолдс како најнови чекори кон иднината во која доминира вештачката интелигенција.

Возбудата околу технологијата значи дека таа ќе биде во центарот на разговорот, особено имајќи предвид дека договорите се преговараат само еднаш на секои три години, објаснува Данкан Кребтри-Ирланд, извршен директор и главен преговарач за актерите на екранот – Американската федерација на телевизиски и радио уметници (SAG-AFTRA).

„Со оглед на тоа колку напреднала вештачката интелигенција во последните 18 месеци, тешко е дури и да се замисли каде ќе биде за три години“, вели Кребтри-Ирланд.

Во писмото барајќи од своите членови да го одобрат штрајкот, тој изјави дека бара договор кој ќе ги заштити членовите од губење на приход поради „нерегулирана употреба на генеративна вештачка интелигенција“. Крајниот рок е понеделник, 5 јуни, а на 7 јуни SAG-AFTRA започнува преговори со Сојузот на филмски и телевизиски продуценти (AMPTP), кој ги претставува студијата. Ако актерите штрајкуваат, тоа би било прв пат од 2000 година.

SAG-AFTRA е загрижен за алатките за машинско учење уште од времето на спортските видео игри со пиксели. Во тоа време, тој беше загрижен за тоа колку е лесно за студиата за игри да вметнат професионални спортисти во игрите на Madden. Сега холивудските студија го подмладуваат Харисон Форд и ги пресоздаваат гласовите на мртвите луѓе.

Како што е кажано, не е тешко да се замисли иднина каде што актерот ќе се пријави за една сезона на вампирска телевизиска серија, а две сезони подоцна неговата замена создадена со вештачка интелигенција ќе излезе од ковчег. Притоа, тие не добиваат дополнителна компензација, дури и ако ликот е генериран од вештачка интелигенција врз основа на нивната сличност и изведба.

„Природата на влијанието врз изведувачите е уникатна, особено со генеративните алатки за вештачка интелигенција кои можат да се користат за да се создаде слика, сличност или глас на изведувачот или да се прават работи кои првично не мислеле дека некогаш ќе ги направат. Тоа е причина за загриженост“, вели Ирланд.

Актерите, како и сите Американци, се заштитени од комерцијално присвојување на нивниот идентитет со правото на публицитет – исто така познато како право на име, слика и сличност. SAG-AFTRA сака да ги зајакне овие заштити и да ја спречи експлоатацијата со додавање на „информирана согласност“ на идните договори. Синдикатот тврди дека одредени видови на употреба на вештачка интелигенција мора да бидат наведени во договорите и да се платат.

Дали на луѓето ќе им биде битно дали она што го гледаат е направено од вештачка интелигенција?

Но, писателите не можат да се потпрат на правото на публицитет на ист начин. Доколку ги поседуваат правата, тие можат да бараат правен лек или компензација ако нивната работа е изменета од LLM, но само ако добиената работа се смета за репродукција или дериват на нивниот оригинал.

„Ако вештачката интелигенција учи од стотици или повеќе скрипти, тоа не е многу веројатно“, вели Даниел Џервејс, професор по интелектуална сопственост и право на вештачка интелигенција на Универзитетот Вандербилт.

И тоа е проблематично за изведувачите бидејќи може да се примени на нивните деривати создадени со вештачка интелигенција. Адвокатката од забавната индустрија, Леи Бречин, вели дека е најзагрижена поради тоа што вредните карактеристики на нејзините клиенти се извлекуваат на начин кој не е лесно препознатлив. Замислете продуцент кој смислува дигитална изведба со продорниот интензитет на Дензел Вашингтон притоа целосно заобиколувајќи го секое негово право.

„Повеќето договори со изведувачи пред камера ќе содржат ограничувања за користење на името, сличноста, изведбата во која било работа различна од она што тие се ангажирани да го работат. Не сакам студиото да може да ја користи изведбата за обука на вештачка интелигенција “, вели Бречин. Затоа, како што објаснува Ирланд, клучно е да се преобликува вештачката интелигенција за да функционира како амалгам од безброј луѓе.

Но, дали луѓето ќе се грижат дали она што го гледаат е направено од вештачка интелигенција обучена на човечки сценарија и изведби? Кога ќе дојде денот кога ChatGPT и другите LLM ќе можат да продуцираат сцени што може да се креираат врз основа на едноставни прашања, просторот за незаштитените сценаристи на полициски процедури или ситкоми најверојатно ќе се намали.

Во реална опасност се и гласовните актери, особено оние кои се уште не се познати по своите изведби пред камерите. „Гласовното клонирање е во основа решен проблем сега“, вели Хани Фарид, професорка на Универзитетот во Калифорнија, Беркли, специјализирана за анализа на длабоки фејкови.

Вештачката интелигенција би можела да биде следниот потег на Холивуд да произведува повеќе содржини со помалку луѓе

Накратко, повеќето актери генерирани од вештачка интелигенција можат да се симнат како лажен Рајан Рејнолдс: ужасно непрепознатлив. Се чини дека луѓето поверојатно ќе ги прифатат аудиокнигите направени од вештачка интелигенција или дигитално рендерираниот глас на Дарт Вејдер, отколку филм кој се потпира на рамениците на акциониот херој создаден од вештачка интелигенција ГигаЧад.

На долг рок, ако репликантите на вештачката интелигенција избегаат од чудната долина, публиката во иднината можеби нема да се грижи дали актерот пред нив е човек. „Комплицирано е, вонбизнисот со пишување може да се навлегува маргинално или прогресивно. Изведувачите веројатно ќе бидат заменети на начин на сè или ништо“, вели Метју Саг, професор по право и вештачка интелигенција на Универзитетот Емори.

Додека синдикатот на актерите и холивудските студија тргнуваат во преговори следната недела, клучна грижа ќе биде економската праведност: Синдикатот вели дека станува сè потешко за членовите да „одржат начин на живот од средната класа“. Постои модерна неповрзаност помеѓу успехот на филм или телевизиско шоу и компензацијата, тврдат синдикатите, како и подолги јазови помеѓу сè пократките сезони, што значи помалку време поминато на работата.

Во овој контекст, вештачката интелигенција би можела да биде следниот потег на Холивуд да произведува повеќе содржини со помалку луѓе. Како и Рејнолдс генериран од вештачка интелигенција, целата работа би била банална ако не е толку критична. Штрајковите на синдикатот остануваат опција.

„Тие имаат бизнис модел за стриминг од 2023 година со бизнис модел од 1970 година за платени уметници, писатели и други креативци во индустријата. Тоа не е во ред“, изјави Кребтри-Ајрланд за Wired.