ЕУ: Одлуката на САД за повлекување на американските трупи од Германија не ја засега Унијата

165

Европската унија не сака да ја коментира одлуката на САД за повлекување на американските трупи од Германија. Тие сметаат дека потегот е прифатен „во рамките на НАТО“ и не ја засега ЕУ, изјави портпарол на Службата за надворешна политика на Унијата на брифинг во Брисел.

„САД се членки на НАТО и неодамнешното соопштение е во рамките на НАТО. Секако, ние со интерес го следиме развојот на се што влијае на безбедноста на Европа, но не ја коментираме таа одлука на американската администрација и член на НАТО“, појасни претставникот.

Американскиот министер за одбрана Марк Еспер вчера соопшти дека 11.900 американски трупи ќе бидат повлечени од Германија. Од нив, 6.400 ќе се вратат во земјата, а околу 5.600 ќе бидат преместени во Италија и Белгија. Околу 25.000 војници ќе останат во Германија.

Извор:МИА