Двајца украински падобранци спасени откако се криеле во окупираните подрачја повеќе од една и пол година

170
Фото:украинска морнарица/Фејсбук

Двајца украински војници се спасени во специјална операција откако поминаа повеќе од една и пол година криејќи се во регионите на Украина окупирани од Русија.

Украинската морнарица, вооружените сили и Министерството за одбрана ги вратија падобранците дома откако добија информации дека живеат под руска окупација од почетокот на војната.

Тие биле тешко ранети додека се бореле против московските трупи и не можеле да се „извлечат“, се вели во објавата на Фејсбук.

„Сето тоа време тие се криеја нелегално и успешно, благодарение на локалното население“, се додава во објавата.

Одлучено е да се спроведе специјална операција за спасување и евакуација на припадниците на војската, чија подготовка и имплементација и е доверена на специјалната единица Navy Angels.

Благодарение на заеднички напори, пред некој ден двајца војници кои беа на окупираната територија повеќе од година и пол беа однесени на територијата под контрола на Украина“, се вели во соопштението на морнарицата на Украина.