Голем прекин на мобилната телефонија низ САД

112

Низ Соединетите Американски Држави утрово имаше голем прекин на мобилната телефонија, поради што некои полициски оддели не примаа повици за итни случаи.

Според податоците на онлајн платформата Daun Detektor, која на корисниците им обезбедува информации за статусот на различни услуги во реално време, најголем број проблеми со прекини имал телекомуникацискиот оператор AT&T, кој примил речиси 32.000 поплаки околу 4:30 часот утрото.

Повеќе од 800 прекини на услугата беа пријавени и кај операторите T-Mobile и Verizon, а имаше проблеми и кај помалите оператори како Bust Mobile, Consumer Cellular и Streit Talk Wireless, објави Њујорк пост.

Би-Би-Си објави дека корисниците пријавиле дека нивните телефони прикажуваат СОС-порака, поради што не можат да остваруваат повици или да пристапуваат до услугите.

Се уште не е позната причината за колапсот.

AT&T реагираше на поплаките на корисниците преку интернет, додека Verizon соопшти дека неговата мрежа работи нормално, како и T-Mobil, кој додаде дека корисниците може да имаат проблеми со појдовните повици кон друга мрежа, пренесува Танјуг.