Вирусот се шири: Евидентиран прв случај мајмунски сипаници во Молдавија

45

Во Молдавија е регистриран првиот случај мајмунски сипаници, соопшти денеска преку социјалните мрежи молдавската министерка за здравство Ала Немеренко.

Според неа, болното лице е странец кој службено во Молдавија допатувал од САД.

„Лицето побарало лекарска помош во Инфективната болница каде што е хоспитализирано со сомневање за мајмунски сипаници. Евидентираните симптоми се треска, слабост и исфрленост на кожата“, посочува Немеренко во објавата на социјалните мрежи.