Вечер со финскиот слемер Јухо Кууси

209

На 13 декември, со почеток во 21 часот во Комитет (Катна гаража „Беко“, локал 21), во организација на Установата од областа на културата КСП Центар-Јадро, ќе се одржи вечер на изведувачка поезија на современи македонски слемерки и слемери и на финскиот слемер Јухо Кууси.

Вечерта претставува финален настан на едномесечниот резиденцијален престој на слем-поетот и социјалниот едукатор од Финска, Кууси. Во рамките на резиденцијалниот престој, финскиот поет одржа серија работилници за слем-поезија и изведувачка поезија со македонски поетеси и поети. Меѓу нив учествуваа: Елена Пренџова, Сандра Авросиевска, Дамијан Каранфилов-Гулев, Даница Ивановска Лепојевиќ, Цветанка Колева, Тања Кузманоска, Игор Поп-Трајков и Светлана Купенкова. Тие ќе настапат на вечерта на изведувачка поезија со нивните нови дела создадени во рамките на работилниците. По настапот на македонските поетеси и поети, гостинот од Финска ќе има музичко-поетски перформанс, на кој ќе настапи со комбинација на неговата авторска поезија и музика.

Јухо Кууси е двократен победник на Финска во слем-поезија, со над 10-годишно изведувачко искуство. Тој предава уметност на изведување поезија на млади и возрасни во образовни институции од различни степени во Финска.