Биткоинот ќе вреди 120.000 долари до крајот на 2024-та

78

Најголемата криптовалута Биткоин би можел да достигне 50.000 долари во оваа година и 120.000 долари до крајот на 2024-та година.

Ова го предвидува „Standard Chartered“, додавајќи дека скокот на цената може да ги поттикне „рударите“ да акумулираат повеќе од понудата.

„Standard Chartered“ објави прогноза од 100.000 долари на крајот на 2024-та година за Биткоинот уште во април, што сугерира дека таканаречената „криптозима“ е завршена.

Сега, сепак, еден од водечките валутни аналитичари, Џеф Кендрик, рече, цитиран од „Reuters“, дека сега има 20% „нагорна страна“ на оваа прогноза.

„Зголемената профитабилност на Биткоинот значи дека помалку може да се продаде додека се одржува готовинскиот тек, се намалува нето понудата на BTC и се зголемуваат цените“, се вели во извештајот.

Потсетуваме дека Биткоинот го достигна највисокото ниво во последните 13 месеци, искачувајќи се на 31.450 долари, највисоко ниво од јуни 2022-ра година.

Пазарните играчи го припишаа скокот на веста дека американскиот гигант за управување со средства „BlackRock“ поднесе барање за фонд со кој се тргува преку Биткоин кој ја следи пазарната цена на основното средство, соопшти „CNBC“, додавајќи:

„Иако ова може да биде дел од причината, извонредниот раст може да се припише и на друг фактор надвор од протокот на вести поврзани со големите институции кои преземаат чекори за прифаќање на Биткоинот или други дигитални средства“.

„Длабочина“ на пазарот на криптовалути, термин кој се однесува на способноста на пазарот да апсорбира релативно големи нарачки за купување и продавање, оваа година беше на многу ниски нивоа.

Во такви моменти, кога главните играчи даваат нарачки за купување или продавање дигитални монети, цените може нагло да се движат нагоре или надолу.

Ова се случува дури и ако предметните нарачки не се толку големи. Со други зборови, „длабочината“ е мерка за ликвидноста на даден пазар.

Токму ниската ликвидност што го карактеризира крипто-пазарот од почетокот на 2023-та година, делумно стои зад растот од 80% на криптовалутата број 1 од почетокот на годината.

Друга забележителна карактеристика на тековниот пазар на крипто е нискиот обем со кој се тргува на берзите, истакнува „CNBC“.

Според веб-страницата „CoinGecko“, дневниот обем на тргување на криптовалутата е околу 24 милијарди долари, што е значително помалку од вкупниот обем на тргување со Биткоин од над 100 милијарди долари за време на врвот на крипто пазарот во 2021-ва година, кога дигиталната валута достигна историски максимум од речиси 69.000 долари.