Биткоинот силно расте, инвеститорите предвидуваат нов рекорд годинава

69

Биткоинот досега годинава е зголемен за речиси 70 отсто, а експертите од индустријата за CNBC велат дека најголемата криптовалута во светот може да достигне нова рекордна вредност. 

Биткоинот претходно го достигна својот историски максимум од 68.990,90 долари во ноември 2021 година. Оттогаш, тој падна за околу 60 отсто.

„Мислам дека биткоинот веројатно ги урива највисоките нивоа на сите времиња оваа година“, изјави за CNBC, Маршал Берд, главен стратег во берзата за криптовалути Gemini Beard, додавајќи дека 100.000 долари се „интересна бројка“.

Беард рече дека ако биткоинот го достигне својот претходен рекорд близу 69.000 долари, „не е потребно многу повеќе да се искачи“ до 100.000 долари.

Биткоинот треба да се зголеми за околу 270 отсто за да го достигне нивото од 100.000 долари.

Паоло Ардоино, главен технолошки директор на издавачот на стабилни коини Tether, рече дека биткоинот може да го „повтори“ својот историски максимум близу 69.000 долари.

Прогнозите за нови рекордни височини означуваат пооптимистичка перспектива отколку во јануари, кога индустриските лидери изјавија за CNBC дека очекуваат 2023 година да биде година на претпазливост.

Застапниците на биткоинот велат дека ова е доказ дека биткоинот нуди алтернатива на традиционалниот банкарски систем како место каде луѓето можат да ги чуваат своите пари безбедни.

„Мислам дека порастот може да се објасни со тврдењето дека луѓето беа избезумени за банкарскиот систем поради колапсот“, изјави Оливер Линч, извршен директор на Bittrex Global, за CNBC во интервју на Paris Blockchain Week во четвртокот.

Долги години, приврзаниците на биткоинот тврдеа дека биткоинот е форма на „дигитално злато“ – безбедно засолниште кое може да им обезбеди на инвеститорите заштита од инфлација и инвестиции во време на превирања. Но, во текот на изминатите неколку години, биткоинот се тргуваше во корелација со акциите, особено богатиот технолошки Nasdaq.