Беше прашање на време кога ќе им дојде редот:Нови изданија на романите на Агата Кристи без расистички описи и имиња

704

Неколку романи на прославената Агата Кристи се ревидирани од издавачите со цел да се отстранат расистичките описи или имиња од текстот.

Мистериите за познатиот детектив Херкул Поаро или приказните за Мис Марпл напишани помеѓу 1920 и 1976 година се меѓу новите, ревидирани изданија кои се без навредливи расистички зборови и описи, особено во деловите каде што се појавуваат ликови кои не се од Велика Британија, пишува магазинот Rolling Stone.

Британскиот весник „Гардијан“ претходно објави дека се направени ревизии и промени на текстот на дигиталните и новите печатени изданија на целата серија романи на „Мис Марпл“ и на романите на Детектив Поаро на Харпер-Колинс.

Меѓу исфрлените зборови се најдоа и оние кои ги опишуваат ликовите како „црнци, евреи или цигани“, а наместо терминот „домородец“ се користи зборот „локален“.