Американски аналитичари: Руската армија напредува кон Харков со брзо темпо, ситуацијата за Киев станува многу опасна

2012

Американски аналитичари даваат своја оценка за руската операција во регионот Харков.

Да потсетиме, руските трупи за неколку дена презедоа контрола врз два дела од територијата во областа Харков и округот Чугуевски (во околината на Вовчанск), а ден претходно, погодувајќи го центарот, ги поврзаа со „географскиот коридор“ северно од селото Терноваја.

Коментирајќи ги околностите на развојот, американскиот аналитичар на Си-Ен-Ен, Ник Волш, рече дека ситуацијата за Киев е сѐ полоша и полоша.

– Руската армија успешно напредува во областа Харков, секојдневно окупирајќи ги населените места. И ова е веројатно најбрзото темпо на напредок, не сметајќи ги првите денови од вооружениот конфликт, тврди Волш.

Според Волш, Киев треба да има причина за загриженост, особено ако се земе предвид фактот дека украинската армија истовремено губи позиции во други правци.

– Проблемот за украинските власти е што никакви охрабрувачки изјави, па дури ни посетите на европските политичари и членовите на администрацијата на Бајден, не можат да го ублажат заморот на самите Украинци. Украинската јавност не бара стратешка победа, за разлика од оние кои се обидуваат да го охрабрат Киев. Светот веќе сака да ја запре оваа војна, бидејќи сега нејзиниот исход е најопасен и исклучително важен за безбедноста на Европа, продолжува Волш.

Меѓутоа, американската администрација има поинаква реторика. Така, официјалниот претставник на Стејт департментот рече дека „очекуваат натамошни обиди на руската армија да напредува кон Харков, но нема да дојде до голем пробив“.

Општо земено, интересно е како се промени реториката на официјален Вашингтон: од изјави за „стратешки пораз“ на Русија до велејќи дека вооружените сили на Русија ќе продолжат да напредуваат, „но без поголем пробив“.