Американскиот долар ослабе во однос на еврото

89

Индексот MSCI на азиско-пацифичкиот регион, без Јапонија, порасна за 1,3 отсто околу 07:00 часот, зголемувајќи се втор ден по ред.

Истовремено, јапонскиот индекс Nikkei скокна за повеќе од 2 отсто, додека цените на акциите во Шангај, Јужна Кореја, Австралија и Хонгконг пораснаа меѓу 0,1 и 1,7 отсто. Азиските инвеститори беа охрабрени од растот на Волстрит втор ден по ред, при што Dow Jones доби околу 1, S&P 500 околу 1,3, а индексот Nasdaq речиси 1,6 отсто вчера.

Ова е благодарение, меѓу другото, на растот на банкарскиот сектор, бидејќи стравувањата од банкарска криза стивнаа. Цената на акцијата на First Republic, банката која беше во центарот на вниманието по колапсот на Silicon Valley и Signature Bank, скокна за 29 отсто вчера по веста дека неколку од најголемите американски банки преговараат за инвестирање во банката која се бори.

„Пазарот сфати дека банкарската криза всушност не е криза на секторот, туку на одделни банки. Деновиве и јавниот и приватниот сектор покажаа дека можат да ги поддржат слабите институции“, вели Оливер Пурше, претседател на Wealthspire Advisors.

Растот на пазарот е и благодарение на очекувањата дека поради проблемите во банкарскиот систем и намалувањето на инфлаторните притисоци, американската централна банка ќе го забави темпото на зголемување на каматните стапки. Дводневниот состанок на лидерите на ФЕД започна во вторник, а најавата ќе биде објавена во среда, кога прес-конференција ќе одржи и претседателот на ФЕД Џером Пауел.

Неодамна се очекуваше дека ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки за агресивни 0,50 процентни поени оваа седница, но сега многумина веруваат дека каматните стапки ќе бидат зголемени за 0,25 процентни поени, а некои веруваат дека ФЕД воопшто нема да ги зголеми каматните стапки. овој месец.

„ФЕД ќе ги зголеми каматните стапки за 0,25 процентни поени, а реакцијата на пазарот најмногу ќе зависи од тоа што Пауел ќе каже за економијата, инфлацијата и ситуацијата во банкарскиот сектор“, вели Пурше. А на валутните пазари вредноста на доларот во однос на кошничката валути благо падна пред одлуките и пораките на ФЕД.

Индексот на доларот кој ја покажува вредноста на американскиот долар во однос на другите шест најважни светски валути се движи околу 103,20 поени, додека вчера во ова време изнесуваше 103,30 поени. Истовремено, курсот на доларот во однос на јапонската валута порасна од вчерашните 131,15 на 132,50 јени.

Сепак, американската валута ослабе во однос на европската, па цената на еврото достигна 1,0770 долари, додека вчера во овој момент таа изнесуваше 1,0725 долари. Цените на нафтата, пак, загубија дел од вчерашните добивки. Цената на барелот на лондонскиот пазар утрово ослабе за 0,60 отсто, на 74,85 долари, додека на американскиот пазар цената на барелот се намали за 0,70 отсто, на 69,20 долари.