Американската војска сака да создаде армија од роботи

68
Фото: screenshot US Military Power youtube

Војската на САД има нова иницијатива која има за цел да создаде достапни и разновидни роботски системи во повеќе домени, менувајќи го пејзажот на конфликтот и стратешката одбрана.

Американската војска ги откри своите планови за производство на илјадници автономни системи за оружје во следните две години како одговор на зголеменото влијание на Кина. Заменик-секретарот за одбрана Кетлин Хикс ја објави иницијативата Replicator чија цел е соработка со одбранбените и технолошките компании за производство на економични автономни системи за сите воени гранки.

Концептот на автономни воени системи еволуираше во текот на изминатата деценија, при што напредокот често произлегува од адаптацијата на лесно достапната комерцијална технологија. Неодамна, фокусот се префрли на тестирање на тие системи во борбени ситуации, како што беше прикажано со распоредувањето на роботизирани воздушни возила од страна на Русија и украинската ефикасна употреба  на поморски нападни беспилотни летала.

И покрај очекуваните придобивки од автономните воени системи, постои загриженост за нивното придржување до законите за вооружени конфликти. Поддржувачите тврдат дека роботите можат да бидат програмирани да ги следат правилата поконзистентно од луѓето во хаотични борбени средини. Сепак, скептиците укажуваат на непредвидливоста на ситуациите во реалниот свет, наведувајќи историски инциденти каде што автономните системи тргнале наопаку.

Со оглед на тоа што САД го предводат патот во областа на употребата на автономни системи, другите нации, вклучително и Кина, веројатно ќе го следат примерот. Ширењето на технологијата првично развиена за цивилна употреба го демократизираше пристапот до автономните воени способности. Земјите како Либија, Израел и Турција веќе користеа автономно оружје, а Австралија активно работи на слични случувања. Австралиските одбранбени сили во моментов развиваат различни автономни системи, додека австралиската влада ги охрабри локалните компании да придонесат во производството на воени беспилотни летала.