Алијанса за Албанците го осудува говорот на омраза и инцидентите во центарот на Скопје

59
Алијанса за Албанците го осудува говорот на омраза и инцидентите предизвикани во центарот на Скопје од страна на „Комитите“, како и навредите од некои бугарски државјани упатени кон припадниците на полицијата на РСМ на граничниот премин Деве Баир.
Ваквата ескалација не придонесува за релаксација на односите меѓу двете земји и европската интеграција на Северна Македонија. Ваквите антиевропски сцени се срамни и од нив треба да се дистанцира политиката во Скопје и Софија.
Алијанса за Албанците апелира на итно смирување и умерено дејствување. Страните треба да ги решаваат недоразбирањата меѓу министерствата за надворешни работи, во европски дух и фокусирајќи се на спроведувањето на договорот за пријателство меѓу двете земји, стои во партиското соопштение.