Речиси нема јадење во која како зачин нема кромид. Тој е и многу корисен за здравјето. Но, сè почесто луѓето страдаат од алергиска реакција на кромид, особено млад. Оваа алергиска реакција на кромид е многу ретка. Многу експерти сметаат дека кромидот е хипоалергичен производ. Затоа, не се смета за алерген.

Алергиите најчесто ги предизвикува празот, зелените перца на кромидот, а поретко луковицата на кромидот.

Алергиска реакција на кромид е иста како и на секоја друга алергија на храна. Симптоми на алергија на кромид се: надуеност, гадење, дијареја, повраќање, црвена кожа, чешање на очите, грчеви во стомакот, течење на носот, рапава кашлица, често кивање, отечен јазик и усни, грчеви во дишните патишта, исипување. Во тешки случаи на алергија на кромид се забележува синдром на астма, анафилактичен шок и развој на ангиоедем. Во случај на овие компликации  веднаш треба да побарате медицинска помош. Исипувањето кај алергијата на кромид во повеќето случаи е во стомакот.