ПСИХОБИОТСКА ИСХРАНА: Овие намирници директно го намалуваат нивото на стрес

81
Фото: Pexels

Истражувачите одамна утврдиле дека храната влијае на нашата ментална состојба. Сепак, повеќето истражувања за невролошкото здравје отсекогаш се фокусирале на индивидуална храна, а не на вистинска исхрана.

Затоа некои ирски научници решија да видат дали психобиотската исхрана, дизајнирана да го промовира здравјето на цревата, исто така може да има позитивно влијание врз нашата ментална благосостојба.

Што е психобиотичка исхрана?

Оваа храна се заснова на врската црева-мозок со тоа што дава приоритет на храната здрава за цревата за поддршка на рамнотежата на цревниот микробиом (интегрални житарки, пребиотик овошје и зеленчук, мешунки и ферментирана храна).

Според тоа, оваа диета подразбира исфрлање на слатките, зашеќерените пијалоци и преработената храна од исхраната.

Студиската диета го вклучуваше следново:

6-8 дневни порции овошје и зеленчук со висока содржина на пребиотски влакна (јаболка, банани, праз, кромид)
5-8 дневни порции интегрални житарки (овес, интегрална пченица, киноа)
2-3 дневни порции ферментирана храна (кисела зелка, кефир, комбуха)
3-4 неделни порции мешунки (наут, леќа, грашок).

Истражувањето, објавено во National Library of Medicine, опфатило 45 здрави возрасни лица (на возраст од 18 до 59 години) со неоптимални навики во исхраната.

На студиската група и беа дадени информации за компонентите на психобиотската исхрана и беше побарано да се придржува до неа колку што е можно повеќе.

Истражувачите го испитуваа составот и функцијата на фекалната микробиота, стресот, општото здравје и исхраната, како и метаболичкиот профил на примероците од крв, урина и столица, и пред и по четиринеделниот пробен период за двете групи.

Учесниците кои ја следеле психобиотската диета доживеале поголемо намалување на воочениот стрес. Иако немаше значителна разлика во одговорот на стресот помеѓу контролната и тест-групата, оние кои го следеа овој тип на диета доживеаја помалку стрес.

Додека промените во микробиолошкиот состав на цревата беа незабележливи.

Истражувачите идентификувале значителни промени во 40 специфични фекални липиди, благодарение на намалувањето на вкупните маснотии во исхраната и зголемувањето на мононезаситените масти и метаболитите на триптофан во урината (амино киселини неопходни за синтеза на протеини), а покрај тоа, забележан е подобар инфламаторен одговор.

За само четири недели, учесниците кои следеле психобиотска диета – односно диета богата со растителни влакна и ферментирана храна – доживеале пониски нивоа на стрес, поздрави движења на дебелото црево, профили на воспалителни метаболити и подобрен микробиолошки состав и функција.