Гугл отпушти 28 вработени кои протестирале против договорот што го имаат со Израел

41

Гугл отпушти  28 вработени, затоа што протестира против договорот што технолошкиот гигант го има со израелската Влада.

Членовите на групата „No Tech for Apartheid“ протестирале во канцелариите на Гугл, во Њујорк и во Калифорнија. Во калифорниската канцеларија тие влегле кај извршниот директор на „Гугл Клауд“, Томас Куријан, со транспаренти на кои пишувало: „Нема повеќе геноцид за профит“, „Заедно сме со палестинските, арапските и муслиманските вработени во Гугл“.

-Малиот број демонстранти влегоа на неколку наши локации. Физичкото мешање на работата на другите вработени и спречувањето на објекти јасно ги крши нашите правила и е целосно неприфатливо однесување, рече портпаролот на компанијата.

Тој додал дека на крајот била повикана полиција. На видеото од демонстрациите, споделено на социјалните мрежи, се гледа дека полицијата апси вработени во канцеларијата на извршниот директор на Гугл Клауд, Томас Куријан.

-По одбивањето да се напуштат просториите откако повеќе пати беше побарано тоа, органите на редот беа ангажирани да ги отстранат за да се осигури безбедноста на канцеларијата, рече портпаролот.

Тој додаде дека досега имаат завршено поединечни истраги кои резултирале со прекин на работниот однос за 28 вработени, но истрагите ќе продолжат и по потреба ќе се преземат соодветни активности.

Во блог-пост, извршниот директор на Гугл, Сундар Пичаи, издаде прикриено предупредување до вработените кои протестираат.

-Имаме култура на енергична, отворена дискусија која ни овозможува да создадеме неверојатни производи и да ги претвориме одличните идеи во акција. Тоа е важно да се зачува. Но, на крајот на краиштата, ние сме работно место и нашите политики и очекувања се јасни: ова е бизнис, а не место каде што треба да се однесуваме на начин што ќе ги попречи соработниците или ќе ги натера да се чувствуваат небезбедни, да се обидат да ја користат компанијата како лична платформа или за борба за прашања поврзани со пушењето или дебати за политика. Ова е премногу важен момент како компанија за да ни биде уништен, рече Пичаи.

„Гугл“ и „Амазон“ имаат договор со израелската влада наречен Нимбус, во вредност од 1,2 милијарди американски долари. Раководството негира дека тој договор е поврзан со оружје и разузнавачки служби. Договорот на „Гугл Клауд“ со израелската влада е од 2021 година, кога компанијата објави дека ќе обезбеди услови Израел подобро да се справи со предизвиците во јавниот сектор, меѓу кои и здравството, транспортот и образованието.

Портпаролот на Гугл рече дека „Гугл Клауд“ поддржува бројни влади низ светот, вклучувајќи ја и израелската.

Групата „No Tech for Apartheiд“ го обвини Гугл за одмазда и рече дека меѓу отпуштените има и персонал кој не учествувал директно во протестите.

-Овој флагрантен чин на одмазда е јасен показател дека Гугл повеќе го цени својот договор од 1,2 милијарди долари со геноцидната израелска влада и војска отколку своите работници. Во трите години што ги организираме против Проектот Нимбус, не слушнавме ништо од ниту еден извршен директор за нашите грижи, се вели во соопштението на групата која посочи дека се лага тврдењата дека демонстрантите уништиле имот и физички ја попречиле работата на другите вработени.