Колумна, Сузана Турунџиева: Црна овца

Сигурно многу пати досега сте имале прилика да запознаете некоја „црна овца“, каква што веројатно има во секое семејство. Не дека се овци, ниту...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Мисли и емоции  

Без позитивна визуализација и афирмација многу тешко е да се постигне напредок во животот. Со својата ментална енергија ги привлекуваме соодветните вибрации, така што...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Нормалност!

Нормалноста е „религијата“ на Македонскиот Концепт! Промовираме нормалност! Сакаме да живееме нормално! Народот во Македонија има право да живее нормално! Човек да може нормално...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Мал Шенген, голема лага

Во еден момент од Југоисточна Европа, не прекрстија во Западен Балкан. Ниту во својата географска одредница не можеме да ја имаме “Европа“. Само зборот...

КОЛУМНА, СУЗАНА ТУРУНЏИЕВА: Пушењето (не) убива

Не сакам да бидам сфатена погрешно... Прво затоа што сум голем противник на пушењето цигари, а и поради тоа што не ги оправдувам ниту...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Себеспознание

Кога имаме јасна претстава за самите себе, многу повеќе ќе ги почитуваме сопствените вредности и ќе се справиме со потенцијалните ограничувања наметнати од надворешната...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Убиј го гласникот!

Непримерна политичка борба на политичката сцена во Македонија. Дали е тоа нешто ново? Секако не! Но до кога вака? До каде вака? Има ли...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Европо, доаѓаме!

И навистина забрзано трчаме кон Европа. Со автобуси, со коли, со Wizz Air, ако треба и пеш. По девет автобуси од само еден град...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Префрлање одговорност

Најголемите проблеми доаѓаат од стравот и зависноста. Кога ќе почнеме поретко да се плашиме и помалку да зависиме од другите, ќе бидеме добро. Мирот...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Една година потоа

  Помина една година од Референдумот за промена на уставното име на Република Македонија. Ова е популарното, народното име на тој референдум. И што имаме...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: 4.7 милиони евра народни пари

Зурли и тапани, техно журки, естрадни ѕвезди, огномети, прескапи билборди на секои 5 метра со ретуширани и вештачки насмеани ликови, граѓани носени со автобуси...

КОЛУМНА, СУЗАНА ТУРУНЏИЕВА: Чувар на куќата

Ако мислите дека денес ќе зборуваме за цвеќињата, односно за лековитите својства на растенијата, или пак ќе отвориме некои други ботанички муабети, се лажете......

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Излез од проблемите

Општата дехуманизација и деградација на моралните вредности предизвика да не знаеме што да очекуваме и како да се поставиме пред искушенијата на животот. Не...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Два лути камења

Два лути камења не мелат брашно! Тоа го кажува народната мудрост. Буквално во рамки на таа мудрост лежи и последното премрежие кое ни пристигна...

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: Една “ситна“ работа

Деновиве ми се случи еден чуден настан. Додека во штабот на партијата неколкумина подготвувавме материјали за важна работна конференција со повеќе партии за измени...

КОЛУМНА, СУЗАНА ТУРУНЏИЕВА: За бившите се „најдобро“

Звучи малку дволично, а?! Е, па, не е. Инспирирана од некои писанија, психоемотивни испади и објави по социјалните медиуми, во кои некои луѓе си дозволуваат...

ЖИВОТНИ ПАТОКАЗИ, ЗОРАН КРСТЕВСКИ: Вистинска љубов

Дали во денешно време е реално да се надеваме на искрена, долготрајна и вистинска љубов? Проблемот не е во постоењето туку во опстојувањето на љубовта....

АРМЕНД НУХИУ: „Македонски концепт” го отвора патот за целосна европеизација на...

Ние Албанците сме конститутивен елемент на современата македонска држава. Како такви, време е да одлучуваме за сите прашања во земјата. Не само за „албанските...

КОЛУМНА, ПЕТАР БОГОЈЕСКИ: Изборен модел

  Политичките партии се, нормално, најзасегнати од прашањето кој изборен модел е применлив за следните парламентарни избори. Калкулации без број. И тоа е во ред....

КОЛУМНА, СОЛЗА ГРЧЕВА: До гуша во правда

Кој е нормален ќе полуди. Ваков правен хаос, досега невиден дури ни во жална Македонија, не се очекуваше ниту од само наречените реформатори. Аман,...

ШТОТУКУ ОБЈАВЕНО