Дремнувате попладне, добро правите: Експертите откриваат зошто ова треба да ви стане навика

247
Сигурно првото нешто што ви паѓа на памет кога ќе помислите на попладневна дремка е дека на овој начин ја враќате енергијата што сте ја изгубиле во напорниот работен ден. Има и други причини зошто е добро да дремете попладне. Исто така, многу е важно колку време поминувате секој ден за попладневна дремка и колку долго сте будни во текот на денот.
Има денови кога навистина се чувствуваме уморни. Кога се чувствувате така, попладневната дремка може да ви помогне. Веројатно веќе знаете дека кратката попладневна дремка може да помогне повеќе отколку да спиете неколку часа по напорниот ден. Затоа е многу важно попладневната дремка да биде пократка, а да ја надополните потребата од сон во текот на ноќта.
Спиењето е многу важно за телото, особено за луѓето кои спортуваат и трошат повеќе енергија во текот на денот. Спиењето го намалува стресот и анксиозноста Недостатокот на сон ве прави почувствителни и ранливи. За да го избегнете овој проблем, обрнете внимание на попладневната дремка.
Истражувањето од 2012 година покажа дека само половина час сон попладне значително го намалува стресот.
Го намалува апетитот
Се смета дека заморот го зголемува гладот ​​и апетитот. Ова обично се случува попладне бидејќи се обидувате да останете будни, па пиете сок или кафе за да го стабилизирате шеќерот во крвта. Ако имате време, одвојте 30 минути за попладневна дремка. На овој начин ќе си го подобрите расположението и ќе ја намалите желбата за храна.
Спиењето е добро за здравјето на срцето
Покрај стресот и депресијата, недостатокот на сон може да ви го скрати животот, но не грижете се, попладневната дремка може да ви помогне. Според истражувањата на научниците, најдобро е да спиете 30 минути, три пати неделно. Стресот предизвикува срцеви заболувања. Затоа е многу важно да спиете попладне и да се опуштите.
Подобра ментална и физичка активност
Можеби сте забележале дека луѓето кои спијат попладне имаат подобра меморија, будност, внатрешна температура и пулс. Со други зборови, попладневната дремка ви помага подобро да ги научите и запомните работите. Значи, ако треба да научите нешто, дремнете 60-90 минути во текот на денот за да ја подобрите менталната активност.