Шкотски музеј со помош на технологија реконструираше лица на четири одамна починати луѓе

135
Најсовремена технологија ќе им овозможи на посетителите на шкотскиот музеј во Перт да ги видат лицата на одамна починати личности.
Младич од 14. век имал меѓу 18 и 15 години кога починал, а научниците веруваат дека е убиен, затоа што му е нанесена тешка трауматска повреда со тап предмет и му биле скршени неколку ребра, пред да биде ставен во набрзина ископана јама.
Лицата на овие древни народи ќе бидат дел од постојаната поставка во музејот од 30. марти.