Шел ги напушта инвестициите во Русија

71

Шел денеска објави дека се повлекува од Русија и од заедничките инвестиции со руската компанија Газпром и поврзаните компании поради руската инвазија на Украина.

Шел го повлекува својот удел од 27,5 отсто во фабриката за течен природен гас Сахалин-II и уделот од 50 отсто во проектите Салим Петролеум Развој и Гидан Енерџи.

Компанијата исто така има намера да го прекине учеството во проектот „Северен тек два“.

„Шокирани сме од загубата на животи во Украина, за која жалиме, како резултат на бесмислен акт на воена агресија што ја загрозува европската безбедност“, изјави генералниот директор на „Шел“, Бен ван Берден.

Потегот на Шел дојде еден ден откако нивниот ривал БП ги објави плановите да се ослободи од речиси 20 отсто од акциите во Роснефт контролиран од Русија.

Вчера и норвешката компанија Equinor објави дека ќе ги прекине новите инвестиции во Русија и ќе почне да го продава својот имот на таа земја.

Најголемата инвестиција на Шел во Русија е неговиот удел во проектот Сахалин II во водите на островот Сахалин во близина на источниот брег на Русија. Јапонскиот Mitsui има 12,5 отсто удел во проектот, а Mitsubishi има 10 отсто.