Чиле не се откажува: 50 години по мистериозната смрт на Пабло Неруда, наредена е нова истрага

96

Чиле повторно ќе се обиде да ја реши мистеријата за смртта на поетот и добитник на Нобеловата награда Пабло Неруда, кој почина во 1973 година, кој можеби бил отруен под диктатурата на Аугусто Пиноче, одлучи денеска Апелациониот суд.

„Повторното отворање на истрагата е наложено за да се спроведат процедурите“ што ги побараа подносителите на претставката, што „може да придонесе за разјаснување на фактите“, се вели во одлуката на апелациониот суд во Сантијаго. Повторно отворање на истрагата побарале роднините на поетот, вклучително и неговиот внук, како и Комунистичката партија чиј член беше Неруда.

Пресудата на Апелациониот суд ја поништува одлуката за затворање на истрагата за причините за смртта на Пабло Неруда донесена во декември. Пабло Неруда почина на 23 септември 1973 година, дванаесет дена по државниот удар на Пиноче против социјалистичкиот претседател Салвадор Аљенде, голем пријател на поетот.

Телото на поетот беше ексхумирано пред речиси 11 години

Хипотезата за атентатот се појави во 2011 година по откривањето на Мануел Араја, кој почина во јуни 2023 година, тогаш млад активист и помошник и возач на Неруда. Според оваа теорија за труење, Пабло Неруда починал од инекција еден ден пред да замине за Мексико, каде што планирал да замине во егзил за да ја води опозицијата на режимот на Пиноче.

Дотогаш официјалната верзија беше дека поетот починал од рак на простата.

Меѓународните експерти едногласно ја отфрлија официјалната верзија на воениот режим во 2017 година, но не можеа ниту да ја потврдат ниту да ја отфрлат теоријата за труење.

Телото на поетот беше ексхумирано во април 2013 година од криптата во чилеанскиот град Исла Негра каде што почиваше од 1992 година. Диктатурата на Аугусто Пиноче остави околу 3.200 жртви и повеќе од 38.000 мачени, според официјалните податоци.