Цените на нафтата се качија над 84 долари

51

Цените на нафтата се зголемија утрово, бидејќи знаците за забавување на инфлацијата во САД ги намалија стравувањата дека најголемиот светски корисник на нафта може да се соочи со рецесија поради натамошните зголемувања на каматните стапки.

Фјучерсите на суровата нафта брент поскапеа за 32 центи, или 0,4%, на 85,78 долари за барел. Фјучерсите на суровата нафта West Texas Intermediate (WTI) поскапеа за 42 центи, или 0,5%, на 79,29 долари за барел.

Сите очи ќе бидат насочени кон денешниот состанок на Организацијата на земјите извознички на нафта и сојузниците, вклучително и Русија, позната како ОПЕК +, каде што се очекува производителите да ги поддржат нивните тековни цели за производство договорени во ноември.