Уставен суд на Хрватска: Милановиќ не може да биде ниту премиер ниту мандатар

868

Уставниот суд на Хрватска заклучи дека хрватскиот претседател Зоран Милановиќ не може да биде кандидат за мандат за состав на влада, но не може ниту премиерот и предупреди дека секое друго толкување го загрозува повеќепартискиот парламентарен демократски уставен поредок и владеење на правото.

Уставниот суд во соопштението наведе дека од 18 март, кога го предупредил Зоран Милановиќ и Социјалдемократската партија (СДП) дека мора да поднесе оставка доколку сака да учествува на изборите, не сакал  со нови опомени или најави до денот на парламентарните избори да влијае на волјата на јавноста.

Со своите изјави и однесување, односно со учеството во кампањата без оставка од претседателската функција, Милановиќ се стави во ситуација да не може да биде мандатар за состав на идната влада, ниту пак премиер, Уставниот суд. заклучи, пренесува ХРТ.

Претседателот на Уставниот суд Мирослав Шепаровиќ ги предупреди сите учесници на изборите одржани на 17 април дека мора да бидат свесни за овој факт при предлагањето на идниот претставник за состав на Владата.

Шепаровиќ рече дека Милановиќ, за разлика од СДП, го прекршил предупредувањето на Уставниот суд од 18 март и повторувал дека води кампања за иден премиер.

Милановиќ во текот на целата кампања постапуваше спротивно на Уставот, рече Шепаровиќ и додаде дека со ваквите изјави и постапки Милановиќ се ставил во позиција на учесник на парламентарните избори, што според уставниот став, додека тој е Претседател на Републиката, тој не може да биде.

Уставниот суд во соопштението нагласи дека изборните процедури се секогаш најважниот тест за придржување кон вистинската политичка демократија олицетворена во Уставот, а Милановиќ во текот на целата изборна кампања постапувал спротивно на Уставот и го доведувал во прашање владеењето на правото и демократскиот повеќепартиски систем како највисоки уставни вредности.

За одлуката на Уставниот суд гласаа девет судии, тројца беа против, а еден судија не дојде на седницата. Тројца судии кои беа против тоа, како и претходното предупредување на Уставниот суд до Милановиќ, најавија одделни мислења кои ќе бидат објавени на веб-страницата на Уставниот суд.