Тевдовски и Ангеловска-Бежоска на форумот „Еуромани“ во Виена

38

Министерот за финансии Драган Тевдовски и гувернерот на Народната банка Анита Ангеловска-Бежоска ќе учествуваат на Форумот на Централна и Источна Европа, што по 24. пат го организира „Еуромани“ во Виена.

Тевдовски, соопшти Министерството за финансии, ќе земе учество на министерскиот панел, на кој ќе учествуваат и министрите за финансии на Унгарија и Албанија, Габор Гион и Арбен Ахметај. Тој ќе зборува за краткорочните и долгорочните очекувања за македонската економија, инвестициите и очекувањата за кредитниот рејтинг.

Во рамки на форумот предвидени се дискусии за повеќе прашања, како трговската соработка меѓу земјите од Централна и Југоисточна Европа, економскиот раст, пазарот на капитал, иновациите во банкарството и други теми.

„Еуромани“  е еден од водечките настани од областа на финансиите во Европа. На него редовно присуствуваат повеќе од илјада учесници – министри за финансии, гувернери на централни банки, директори на финансиски институции и инвеститори. Форумот е насочен кон дискусија на најважните прашања за пазарите во Централна и Источна Европа.