Судот во Хаг му нареди на Израел да ја прекине офанзивата на Рафах

46

Меѓународниот кривичен суд во Хаг денеска одлучи дека Израел мора веднаш да ја прекине воената офанзива и другите дејствија во Рафа, во Појасот Газа, наведувајќи го „непосредниот ризик“ за палестинскиот народ, јавува Би-Би-Си.

Судот бара Израел да се повлече од Газа, но одлуката не е обврзувачка
Барањето на Јужна Африка да му нареди на Израел да ја запре офанзивата во Рафах и да се повлече од Газа, дел од поширокиот случај во кој Израел се обвинува за геноцид, беше потврдено од Хашкиот трибунал.

Судијата Салам ја образложи одлуката со фактот дека моменталната ситуација во Газа повлекува значителни ризици од непоправлива штета на човековите права. Тој рече дека ситуацијата е променета откако судот ги издал претходните наредби и дека се исполнети условите за нови итни мерки за овој случај.

Судот му нареди на Израел да сведочи пред него во рок од еден месец и да го отвори граничниот премин Рафа со Египет за проток на поголема хуманитарна по

Иако пресудите на МСП се правно обврзувачки, во пракса судот не може да ги спроведе.