Столтенберг: Прашањето не е дали, туку кога Украина ќе стане членка на НАТО

49

Генералниот секретар на НАТО Јенс Столтенберг денеска изјави дека не е прашање дали, туку кога Украина ќе стане членка на Алијансата.

„Москва мора да разбере дека нема да ги постигне своите цели на бојното поле“, рече Столтенберг пред состанокот на министрите за надворешни работи на земјите членки на НАТО и најави дека на состанокот ќе се разговара за тоа како НАТО може да преземе поголема одговорност за координирање на испораката на оружје и обуката. Украина.

„Го трансформираме сеопфатниот пакет помош на НАТО во повеќегодишна програма за помош“, рече Столтенберг и додаде дека на 4 април, на 75-годишнината од НАТО, ќе се сретне со министерот за надворешни работи на Украина.

Столтенберг ги поздрави членките на алијансата кои доставуваат помош за Украина, но исто така предупреди дека на Европа и се заканува војна „во размери што мислевме дека останале во историјата“ и дека Украина има итни потреби чие одложување создава „последици на бојното поле токму како говориме”.

Состанокот на министрите ќе го подготви теренот за постигнување консензус за овие проблеми на самитот во Вашингтон во јули, рече Столтенберг и посочи дека оваа година рекорден број земји-членки ќе ја достигнат распределбата на алијансата од два отсто од БДП.