Срцевите болести може да се „прочитаат“ во очите: Офталмолог открива 3 сигурни знаци

710

Срцевите заболувања се една од главните причини за смрт во светот, па затоа е важно што поскоро да ги забележите симптомите на ризикот од овие болести.

Според офталмологот Одри Таџ, постојат три важни знаци кои укажуваат на ризикот од срцеви заболувања кај една личност. Таа посочи во кои случаи треба да се внимава.

Жолти грутки околу очите
Појавата на жолти јазли околу очите, медицински познати како ксантелазма, обично е симптом на висок холестерол, кој го зголемува ризикот од кардиоваскуларни болести и може да предизвика состојби како што се мозочен и срцев удар.

Жолтите испакнатини најчесто се појавуваат на и околу очните капаци, а можат да се појават и во средината на лицето. Сепак, тие не се болни и не влијаат на видот. Сепак, тие се знак дека можеби имате многу високи триглицериди во крвта, па дури може да биде знак дека имате генетско нарушување што предизвикува абнормални нивоа на липиди.

Пулсирачка зеница
Ако вашите зеници се шират и се шират со отчукувањата на срцето, ова може да биде знак за протекување на срцевиот залисток. Офталмологот Таџ вели дека тоа се случува кога крвта се пумпа од вашето срце преку аортната валвула, и ако не е цврсто затворена, дел од крвта истекува назад во срцето.

– Ова предизвикува поголема разлика помеѓу крвниот притисок кога срцето ви се собира и крвниот притисок кога срцето се релаксира. Кога срцето се собира, зеницата се намалува, а кога срцето се релаксира, зеницата се зголемува – наведува таа.

Ако мислите дека вашите зеници пулсираат, веднаш треба да го посетите вашиот лекар или кардиолог, а доколку не сте сигурни, можете да се консултирате и со вашиот офталмолог, кој ќе ви помогне да утврдите дали окото ви пулсира.

Промени во мрежницата
За жал, не можете сами да ги видите промените што се случуваат на вашата мрежница. Овој феномен може да го види само вашиот офталмолог при преглед. Промената на мрежницата може да биде знак за ран дијабетес или висок крвен притисок, кои се главни фактори на ризик за срцеви заболувања.

– Многу е важно редовно да одите на очни прегледи, особено ако имате над 40 години, имате дијабетес или имате било каков фактор на ризик за срцеви заболувања или кардиоваскуларни болести – објасни д-р Таџ, а пренесува Кликс.