Британскиот боксер Ентони Џошуа ќе има свој фаворит во борбата меѓу Тајсон Фјури и Александар Усик, а тоа не е неговиот сонародник, туку Украинецот. Тој има многу лични причини за овој избор. Иако и двајцата се Британци, нивната омраза еден кон друг не може да се негира. „Џипси Кинг“ и „Еј Џеј“ редовно се критикуваа и не се поднесуваат.

Но претстои голема обединувачка борба во која Тајсон Фјури како носител на ВБЦ појасот ќе се соочи со Александер Усик кој ги носи појасите на ИБФ, ИБО, ВБА и ВБО. Шансите се прилично избалансирани, но сепак малку во корист на Британецот Фјури, кој е џин од 206 см. Но, ако го прашате Џошуа, тој би сакал неговиот британски колега да загуби.

„Апсолутно недвосмислено, ќе го поддржам Александар Усик во врска со оваа борба. Тој ме победи, но сепак го почитувам и ме почитува, што не може да се каже за Фјури. Овој човек никогаш не зборуваше добро за мене. Отсекогаш ми фрлал нечистотија, па не гледам причина да поддржам таква личност. Очекувам добра борба. Се надевам дека и двајцата борци ќе го дадат својот максимум, но јас навивам за Усик и се надевам дека добро ќе го натепа Фјури. Би било лудо тоа да му го посакам на Тајсон, кој многу не ми се допаѓа како личност“, изјави Џошуа за спортскиот канал ТНТ.

Борбата за сите престижни боксерски појаси во тешка категорија ќе се одржи на 18 мај на жешката саудиска почва во Ријад. Ова е втор датум откако оригиналниот во февруари пропадна бидејќи Фјури се повреди на тренинг.