Претседателката на претставничкиот дом на САД, Ненси Пелоси, го посети кинескиот регион Тајван на 2 август, каков е коментарот на Кина?

На 2 август, непочитувајќи го силното противење и сериозните претставници на Кина, претседателката на претставничкиот дом на САД, Ненси Пелоси, го посети кинескиот регион Тајван. Ова е сериозно кршење на принципот една Кина и на одредбите од трите Кина-САД  заеднички соопштенија. Тоа има сериозно влијание врз политичката основа на Кина-САД односите и сериозно го нарушува суверенитетот и територијалниот интегритет на Кина. Тоа сериозно ги поткопува мирот и стабилноста низ Тајванскиот теснец и испраќа сериозно погрешен сигнал до сепаратистичките сили за „независност на Тајван“. Кина цврсто се спротивставува и строго го осудува ова и упати сериозен демарш и силен протест до Соединетите Држави.

Има само една Кина во светот, Тајван е неотуѓив дел од територијата на Кина, а владата на Народна Република Кина е единствената легална влада што ја претставува цела Кина. Ова е јасно признаено со резолуцијата 2.758 на генералното собрание на Обединетите нации од 1971 година. Од основањето на Народна Република Кина во 1949 година, 181 земја воспоставиле дипломатски односи со Кина врз основа на принципот една Кина. Принципот една Кина е универзален консензус на меѓународната заедница и основна норма во меѓународните односи.

Во 1979 година, Соединетите Држави презедоа јасна обврска во Кина-САД. Заедничко коминике за воспоставување дипломатски односи  „Соединетите Американски Држави ја признаваат владата на Народна Република Кина како единствена легална влада на Кина. Во овој контекст, народот на Соединетите Држави ќе одржува културни, комерцијални и други неофицијални односи со народот на Тајван“. Конгресот, како дел од владата на САД, е инхерентно обврзан строго да ја почитува политиката на една Кина на владата на САД и да се воздржува од каква било официјална размена со кинескиот регион Тајван. Кина цело време се спротивставува на посетата на Тајван на членовите на американскиот конгрес, а извршната власт на САД има одговорност да ја прекине таквата посета. Бидејќи спикерот Пелоси е актуелен лидер на конгресот на САД, нејзината посета и активностите на Тајван, во која било форма и од која било причина, е голема политичка провокација за надградба на официјалните размени на САД со Тајван. Кина апсолутно не го прифаќа ова, а кинескиот народ апсолутно го отфрла ова.

Прашањето на Тајван е најважното и најчувствително прашање во срцето на Кина-САД односи. Тајванскиот теснец се соочува со нова рунда на тензии и тешки предизвици, а основната причина се повторените потези на тајванските власти и на САД за промена на статус кво. Тајванските власти продолжија да бараат поддршка од САД за нивната агенда за независност. Тие одбиваат да го признаат консензусот од 1992 година, се трудат да ја истуркаат „десинизацијата“ и промовираат „инкрементална независност“. Соединетите Држави, од своја страна, се обидуваат да го искористат Тајван за да ја задржат Кина. Постојано го искривува, замаглува и го отфрла принципот на една Кина, ја засилува својата официјална размена со Тајван и ги охрабрува сепаратистичките активности на „независноста на Тајван“. Овие потези, како играњето со оган, се крајно опасни. Оние што си играат со оган ќе загинат од него.

Американскиот државен секретар Антони Блинкен неодамна рече дека „Конгресот е независна, еднаква гранка на власта…ова е голем  преседан во смисла дека претходните говорници го посетија Тајван и така, ако Кина се обиде да создаде некој вид криза или на друг начин ескалација на тензиите, таа одговорност целосно би била на Пекинг. Дали имате некаков одговор?

Мислам дека светот многу јасно виде дека провокациите на САД се тие што доведоа до ескалација на тензиите во Тајванскиот теснец. САД треба и мора да преземат целосна одговорност за тоа. Зборовите на секретарот Блинкен го мешаат црното со белото и уште еднаш го открија хегемонистичкиот начин на размислување и изнудувачката логика на некои луѓе во САД. САД во суштина ни велат дека „можат да прават провокации против вас како што сакаат, но вие не можете да ги одбиете или да дејствувате во самоодбрана“. Секоја американска владина институција, извршна, законодавна и судска, мора да дејствува според надворешната политика што ја признава и посветува американската влада. Во 1979 година, американската влада презеде јасна обврска во заедничкото коминике за воспоставување дипломатски односи дека „Соединетите Американски Држави ја признаваат Владата на Народна Република Кина како единствена легална влада на Кина. Во тој контекст, народот на САД ќе одржува културни, комерцијални и други неофицијални односи со народот на Тајван“. Американскиот Конгрес е дел од американската влада и треба строго да се придржува до надворешната политика која ја признава и за која е посветена американската влада. Кога претседателот на претставничкиот дом, кој е трет највисоко рангирана личност во американската влада лета со американски воен авион и прави провокативна посета на регионот на Тајван, тоа во никој случај не е неофицијална акција. Неправилните постапки на одредени американски политичари во минатото не претставуваат преседан, а уште помалку треба да станат изговор за САД да ја повторат својата грешка по прашањето на Тајван.

Историските точки на тајванското прашање се кристално јасни, исто така се и фактите и статус-квото дека двете страни на Тајванскиот теснец припаѓаат на една иста Кина. Кина цврсто се спротивставува на сепаратистичките потези кон „независност на Тајван“ и мешање од надворешни сили и никогаш не дозволува простор за силите за „независност на Тајван“ во каква било форма. И САД треба да се откажат од секој обид да играат на „картата на Тајван“ и строго да се придржуваат до принципот една Кина и трите заеднички коминикеа и со зборови и со дела и до буква. Доколку САД инсистираат на погрешен курс на дејствување, ќе ја преземат целосната одговорност за сите сериозни последици што произлегуваат од тоа.

Кина и САД се две главни земји. Вистинскиот начин за меѓусебно справување лежи само во меѓусебното почитување, мирниот соживот, без конфронтација и победничка соработка. Прашањето за Тајван е чисто внатрешна работа на Кина и ниту една друга земја нема право да дејствува како судија по прашањето на Тајван. Кина силно ги повикува Соединетите Држави да престанат да играат на „картата на Тајван“ и да го користат Тајван за задржување на Кина. Треба да престане да се меша во Тајван и да се меша во внатрешните работи на Кина. Таа треба да престане да ги поддржува и да ги договара сепаратистичките сили за „независност на Тајван“ во која било форма. Треба да престане со своите дејствија да кажува едно, но да го прави спротивното по прашањето на Тајван. Треба да престане да го искривува и прикрива принципот на една Кина. Мора да преземе веродостојни активности за строго да го почитува принципот една Кина и трите одредби помеѓу Кина-САД. Заедничкото коминике, ја исполнува посветеноста на „пет не“ преземени од раководството на САД (т.е. не барајте „нова студена војна“; не барајте промена на системот на Кина; ревитализацијата на нејзините сојузи не е против Кина; не ја поддржувајте „независноста на Тајван“ не барајте конфликт со Кина) и не одете понатаму по погрешниот и опасен пат.

Во врска со посетата на Пелоси во регионот на Тајван, од медиумските извештаи знаеме дека има различни гласови и во САД. Дали кинеската страна гледа некои позитивни елементи во ова за да се намали тензијата?

Принципот една Кина е универзално призната основна норма во меѓународните односи и заедничко разбирање на меѓународната заедница. Врз основа на принципот една Кина, Кина воспостави дипломатски врски со САД и со 180 други земји. Ова е свечена заложба што САД ја презедоа за принципот една Кина на Кина во трите кинеско-американски заеднички коминикеа.

Во последниве години, САД тврдеа дека се посветени на политиката на една Кина, но во однос на акцијата, тие отстапија, па дури и го замаглуваа и издлабочуваа принципот на една Кина. Во својата карактеризација на политиката на една Кина ги внесе таканаречените „Закон за односи со Тајван“ и „Шест гаранции“, кои беа еднострано измислени и никогаш не беа признати и на кои Кина цврсто се спротивстави. САД, исто така, се спротивставија на својата заложба за одржување на неофицијални врски со регионот на Тајван. Го надгради нивото на контакт со Тајван и постојано ја зголемува продажбата на оружје на Тајван.

Многу луѓе во и надвор од САД го видоа ова многу јасно. Тие постојано укажуваа на опасноста од акциите на САД. Според поранешниот американски државен секретар Хенри Кисинџер, кој рече на овогодинешниот Светски економски форум, „моето разбирање за договорот е дека САД ќе го поддржат принципот на една Кина“, „Мислам дека е од суштинско значење овие принципи да се задржат“ и „САД не треба со подметнување или постепен процес да развијат нешто како двокинеско решение“. Откако се појавија вести за потенцијалната посета на Пелоси на Тајван, многу луѓе, вклучително и оние од мејнстрим медиумите и тинк-тенковите во САД и поранешните политички лидери на некои сојузници на САД, јавно кажаа дека без оглед на причината што Пелоси ја користи за да го посети Тајван, би било опасно и непотребно; дека тоа би било опасно коцкање; дека би било тешко да се замисли нешто понепромислено и попровокативно од ова; и дека ако американската страна погрешно ја процени или погрешно ја постапува ситуацијата преку теснецот, тоа ќе доведе до катастрофални последици за регионот на Тајван, па дури и за безбедноста, просперитетот и поредокот на целиот свет.

Кинеската страна неколку пати спомена дека доколку се одржи посетата на Пелоси дека вашата страна ќе биде во рамките на вашите права да преземете контрамерки. Можете ли малку да елаборирате за природата и опсегот на таквите мерки? Дали Кина ќе употреби сила против Тајван?

Принципот една Кина е универзален консензус на меѓународната заедница и основна норма во меѓународните односи. Начинот на кој се решава тајванското прашање е целосно внатрешно прашање на Кина. Тајван и копното се одвоени поради Кинеската граѓанска војна во 1940-тите. Но, луѓето од двете страни делат исто потекло и јазик. Тие имаат силен културен афинитет, а нивните економии се повеќе се интегрираат. Кинеската влада е посветена на мирен развој на односите меѓу теснецот. Даваме сè од себе за мирно обединување, бидејќи тоа е во најдобар интерес на целата нација, вклучувајќи ги и нашите браќа и сестри во Тајван. Во исто време, не сме посветени да се откажеме од употребата на сила. Доколку силите за „независност на Тајван“ истраат во својата опсесија и се договараат со странски антикинески сили, со што земјата ќе се доведе во опасност од отцепување или целосно губење на можноста за мирно обединување, кинеската влада ќе мора да користи  средства за одбрана на суверенитетот и територијалниот интегритет на земјата, што е сосема праведно. Секоја суверена држава има право да ги користи сите неопходни средства, вклучително и воени средства, за да го заштити својот суверенитет и територијален интегритет.

САД ја следат стратегијата за користење на Тајван за задржување на Кина. И врз основа на оваа стратегија, Соединетите Држави ги поддржаа  сепаратистичките сили за независност на Тајван и направија намерни провокации против Кина за прашањето на Тајван. САД и Тајван прво направија провокации заедно, додека Кина беше принудена да дејствува во самоодбрана. Секоја контрамерка што ќе ја преземе Кина ќе биде оправдан и неопходен одговор на САД на повторените демарши на Кина и бескрупулозното однесување на САД. И Кина го користи своето право  како што би и било која независна суверена земја, а да не зборуваме дека Кина е земја со повеќе од 1,4 милијарди луѓе со над 5.000 години историја.

Ставот на кинеската влада и народот за прашањето на Тајван е конзистентен. Тоа е цврста заложба на повеќе од 1,4 милијарди Кинези решително да го зачуваат државниот суверенитет и територијалниот интегритет. Заеднички стремеж и света одговорност на сите кинески синови и ќерки е да го реализираат целосното обединување на татковината.  На волјата на народот не треба да се пркоси, а трендот на времето не може да се врати назад. Ниту една земја, ниту една сила и ниту еден поединец не треба погрешно  да ја проценуваат цврстата решителност, силната волја и големата способност на кинеската влада и народ да го бранат државниот суверенитет и територијален интегритет и да постигнат национално обединување и подмладување. Кина дефинитивно ќе ги преземе сите неопходни мерки за одлучно да го заштити својот суверенитет и територијален интегритет како одговор на посетата на американскиот спикер. Сите последици што произлегуваат од тоа мора да ги сносат американската страна и сепаратистичките сили за „независност на Тајван“.

Принципот на една Кина е политичкиот темел во  односите со Северна Македонија

Би сакал да ја искористам оваа прилика да ја изразам мојата благодарност до  Северна Македонија за нејзиното долгогодишно придржување до принципот една Кина. Принципот на една Кина е политичкиот темел на односите на Кина со Северна Македонија. Докажано е дека кога двете земји меѓусебно ги почитуваат основните интереси и големите грижи, билатералните односи ќе уживаат добар развој. Се надеваме дека Северна Македонија ќе води независна надворешна политика, ќе продолжи да се придржува до принципот една Кина, ќе се справува со прашањата поврзани со Тајван внимателно и правилно и ќе промовира одржлив и здрав развој на односите Кина-Северна Македонија.