Русија има документи кои потврдуваат дека во Украина е развиено биолошко оружје

2048

Документите што ги доби руската страна од вработени во украинските биолошки лаборатории потврдуваат дека компонентите на биолошкото оружје се развиени во Украина во непосредна близина на Русија, изјави денеска портпаролот на руското Министерство за одбрана, генерал-мајор Игор Конашенков.

„Добиените документи потврдуваат дека развојот на компонентите на биолошкото оружје е извршен во украински биолошки лаборатории, во непосредна близина на руска територија“, рекол Конашенков, а пренесува „Спутник“.

Според него, Киев итно ги прикрил трагите од воено-биолошката програма што се спроведува во Украина и која ја финансира Пентагон.

Како што појасни, Министерството за одбрана на Русија ќе ја претстави анализата на документите за програмата за создавање компоненти за биолошко оружје во Украина.

„Наскоро ќе ги презентираме резултатите од анализата на добиените документи. „Некои од нив се, пред сè, сугестија на Министерството за здравство на Украина за уништување на патогени и акти на уништување во биолабораториите Полтава и Харков“, додаде Конашенков.

На денот на почетокот на руската воена операција во Украина, успешно беа уништени особено опасните патогени кои предизвикуваат чума, колера и други смртоносни болести, изјави претставникот на рускиот воен оддел.

„Документите сега ги анализираат руски воени експерти за радијациона, хемиска и биолошка заштита“, додаде Конашенков.