Разрешена мистеријата која долго ги мачеше научниците: Лунарни „зрна“ – нов резервоар за вода на Месечината

772

Наодите од студијата објавени во списанието „Nature Geoscience“ беа објавени од научници од Кина кои ги анализираа првите примероци од лунарната почва кои беа вратени на Земјата од 1970-тите.

Истражувањето укажува на одговорот на прашањето што ги мачи научниците со години додека се обидуваат да утврдат како точно се складира водата на Месечината.

„За да се одржи циклусот на вода на површината на Месечината, ќе треба да има хидрослој (еден вид на резервоар) длабоко во лунарната почва. „Сепак, никој не можеше да го пронајде и лоцира тој резервоар, и покрај постоењето на неколку студии кои истражуваа фини материјали од лунарната почва што може да содржат вода“, се наведува во студијата.

Авторите на најновата студија одлучија да идентификуваат потенцијален резервоар на вода со понатамошно истражување на „стаклените зрна“ формирани при ударот на астероидот и дојдоа до изненадувачко откритие.

Научниот тим открил дека овие мали, сферични формации биле „имплантирани“ со значителни количини вода.

Резултатите од истражувањето покажуваат дека илјадници милијарди литри вода се „расфрлени“ низ целата Месечина, заробени во мали проѕирни зрнца, кои настанале со удари на астероиди на површината на природниот сателит на Земјата, покажува новото истражување.

Зрна и соларни ветрови

Теоријата на новото истражување е дека овие зрна, формирани во античко време, се полнат со вода кога ќе бидат погодени од сончевите ветрови, кои носат водород и кислород.

Истражувачите проценуваат дека на овој начин би можеле да се складираат повеќе од 270 трилиони литри вода на Месечината.

„Најдовме нов механизам со кој водородот од сончевиот ветер може да навлезе во лунарните зрна, со што ќе се идентификува нов резервоар за вода на Месечината“, рече Хеџиу Хуи, еден од коавторите на студијата и истражувач од Универзитетот Нанџинг.

Зрната можат да се дополнуваат со вода на секои неколку години, сугерира студијата.

„Оваа вода може да се ослободи едноставно со загревање на овие стаклени зрна“, објаснува Хуи.

Д-р Дејвид Кринг, главен научник во Месечевиот и планетарниот институт во Хјустон, рече дека истражувањето им дава нов увид на научниците за тоа како водата може да се складира на Месечината, особено на локации во близина на местото на слетување на кинеската мисија: „Тоа е важно за научната дискусија за лунарните циклуси на вода на Месечината“.

Но, рече Кринг, веројатно има подобри места за астронаутите да собираат вода за практични цели, „поради што сме заинтересирани за лунарните полови“.

Научниците шпекулираа дека на половите на Месечината може да постојат големи наслаги на мраз уште од ерата на Аполо, а НАСА планира да испрати астронаути да ја истражуваат областа како дел од програмата Артемида, чија цел е да испрати луѓе на јужниот пол на Месечината на крајот на деценијата.

Примерокот од лунарната почва, анализиран за оваа студија, беше собран од кинеската мисија Chang’e-5, која слета на северозападната страна на Месечината свртена кон Земјата и ги врати примероците на Земјата во 2020 година.

Истражувачите од неколку институции во Кина, вклучително и Универзитетот Нанкинг и Кинеската академија на науките, рачно избраа 150 „зрна“ за проучување, со големина од околу 50 микрометри (дебелина на прамен човечка коса) до околу еден милиметар.