Пчеларската традиција на Словенија вброена на списокот на културно наследство на УНЕСКО

168

Во соопштението се наведеува дека е демонстрирано богатството на пчеларско наследство во Словенија, неговата долга историја и голема вештина, знаење ио пракса која се пренесува од генерација на генерација.

„Пчеларството со своите неподвижно и подвижно нсаследство е моќно вкоренето во Словенија, а во модерно време се развива и пчеларство во урбаните средини“, се додава во соопштението.
Словенија претходно доби поддршка од Обединетите нации 20.мај да го прогласи за Светски ден на пчелите.
Словенечките пчелари имаат околу 200.000 пчелини заедници и домашен подвид, крајнска пчела која е позната по својата „послушност, работливост, понизност и одлична смисла за ориентација.