После години на молк откриен пактот помеѓу Делии, Гробари, БББ и Торцида

1185

Навивачите на Динамо (З), Црвена звезда, Партизан и Хајдук се познати не само во регионот туку и во Европа. Сепак, колку и да владееше ривалството меѓу нив, интересно е што своевремено имаа договорен пакт.

Водечка четворка на поранешна Југославија сè уште ги има најжестоките навивачи на територијата на поранешната земја, кои во меѓувреме изградија озлогласена репутација.

„Делиите“ се подготвени да направат инцидент каде и да се појават, истото важи и за „Гробарите“, додека „Бед Блу Бојс“ и „Торцида“ имаат искра да запалат пожар.

Навивачката сцена на овие простори почна да доживува експанзија кон крајот на 80-тите, токму паралелно со будењето на немирите кои доведоа до колапс на државата.

Поранешниот предводник на Дели, Зоран Тимиќ, неодамна раскажа за пактот непознат за повеќето навивачи на Црвена звезда, Хајдук, Динамо и Партизан.

Причината е еден полицаец кој за навивачите на големата четворка екс-ју фудбал изјави дека се обична банда, по што следеше реакција.

„Загребскиот магазин Спринт ја подигна навивачката сцена. Се сеќавам дека во 1988 година беше објавено интервју со полицаец, кој ги оцрнуваше фановите, буквално не нарече обична банда“, започна Тими и продолжи:

„Тоа ни наштети и неформалниот договор меѓу нас, гробарите, Сплитчани и Загребчаните, беше да реагираме и да испратиме писмо со демант. Спринт ги објави сите четири писма, за чудо“.

„Подоцна, спортскиот уредник на тој забавен дел од Спринт ми кажа дека писмата од обожавателите почнале да пристигнуваат во вреќи по пошта. Тие ги објавија, а тиражот почна да расте. Почна да оди толку добро, што создадоа додаток за навивачите,  и ние станавме во 7 сабајле и веднаш се упатувавме кон трафиките, случајно да не биде распродаден тој број“.

„Тој магазин одигра клучна улога во создавањето навивачки групи во сите градови, но потоа полицијата го забрани издавањето на тој навивачки додаток“, додаде Тими.

Со оглед на ривалството меѓу симпатизерите на најголемите хрватски и српски клубови, кое дефинитивно ги преминува границите на спортот, денес може да се заборави на секој пакт сличен на оној од доцните 80-ти.