Последно сознание:Една состојка во лутите пиперчиња може да биде погубна за клетките наракот

298

Консумирањето на сурови пиперки или како состојки во сосови и салати може да дејствува превентивно против симптомите на рак. Капсаицинот, состојка во лутите пиперки што е одговорна за огнената сензација што ја имаме во устата кога ги јадеме, може да ги уништи клетките на ракот, тврдат научниците од германскиот универзитет Рур.

Поранешното истражување покажа дека оние кои редовно јадат лута пиперка имаат 13 проценти помали шанси да умрат порано. Причината за ова е капсаицинот, кој има анти-микробиолошки и антиинфламаторни способности, кои се поврзани со превенција на болести. Нивната студија открила дека капсаицинот може да биде двигател на самоуништување на клетките на ракот.

Научниците веруваат дека ова сознание може да биде од голема помош во развојот на лек против рак во иднина.

– Капсаицинот е во состојба да стимулира апоптоза (клеточна смрт) и да го инхибира понатамошниот развој на клетките на ракот кај многу различни видови на рак, како што се остеосарком (тумор на коска), карцином на дебело црево или панкреас, без да се загрозат другите. „Нормални“ клетки, вели др. Леа Вебер.

Јадењето лута пиперка може да биде непријатно за оние кои не се навикнати на лута пиперка, но со текот на времето се развива толеранција кон лутина. Колку повеќе старееме, природното слабо чувство на вкус станува слабо, па бесот станува полесен за поднесување.