Последните резултати загрижувачки:Во водата за пиење во изворите низ Англија присутни хемикалии кои можат да бидат поврзани со болести

131

Отровните хемикалии кои се наоѓаат во изворите на вода за пиење низ Англија може да бидат поврзани со болести

Отровни полифлуороалкилни хемикалии, група од 10.000 индустриски супстанции, беа пронајдени во примероци од сирова и прочистена вода тестирана минатата година од водоводните претпријатија во Англија.

Одредени хемикалии PFAS, кои се забранети, се поврзани со рак, болести на тироидната жлезда, слабеење на имунолошкиот систем и проблеми со плодноста.

„Опасностите што ги претставуваат PFAS предизвикуваат зголемена загриженост поради нивната истрајност во животната средина, нивната способност да се акумулираат во човечкото тело и нивните потенцијални здравствени ризици“, соопшти DWI.

Од примероци од 12 компании, две беа во категоријата среден ризик.

Советничката на Кралското здружение за хемија (RCS), Стефани Мецер, рече дека никој не треба да консумира вода со среден ризик, бидејќи доказите покажуваат дека ризикот по здравјето се зголемува со текот на времето како што се наталожуваат хемикалии во човечкото тело.

РСЦ повикува на редовен мониторинг на водата, како и формирање на агенција за хемикалии за да се справи со намалувањето на количината на PFAS и други загадувачи.

„Посебно е загрижувачка најновата студија, чии резултати покажуваат дека PFAS може да се пренесе на фетуси. Упорноста, биоакумулацијата и токсичните својства на хемикалиите PFAS, од кои некои остануваат во животната средина илјадници години, значи дека загадувањето што го производите денес ќе влијаат на идните генерации“, рече таа. е д-р Клер Кејверс.

Портпаролот на British Water рече дека компанијата се придржува до високите стандарди поставени од регулаторите и дека речиси сите примероци ги поминуваат тестовите.

Секторот за животна средина, храна и рурални прашања и Агенцијата за животна средина одбија да ги коментираат резултатите од тестовите за вода.