Попусто ја чекавме пролетната сезона да уживаме во нив: 12 видови овошје и зеленчук кои содржат најмногу пестициди

3648

Работната група за животна средина (EVG) неодамна го објави својот годишен Водич за купувачи за пестициди во производството, познат и како список на производи Dirty Dozen. Ова им е пракса од 2004 година – и знаете дека не изгледа добро, пренесува foodandwine.

Непрофитната организација, која ги рангира неорганските производи според содржината на пестициди, користеше податоци од Администрацијата за храна и лекови и американското Министерство за земјоделство за да ја објасни контаминацијата – и откри дека „75 проценти од сите конвенционални свежи производи земени во примероци имаат остатоци од потенцијално штетни пестициди . Но, за предметите на Dirty Dozen, огромни 95 проценти од примероците содржат пестициди.

Меѓу тие пестициди, фунгицидите флудиоксонил, пираклостробин, боскалид и пириметанил претставуваат „четири од петте најчесто откриени хемикалии“. И два од гореспоменатите, флудиоксонил и пириметанил, беа откриени дека имаат „највисоки просечни концентрации од кој било пронајден пестицид“.

Треба да се напомене дека и двата се познати по тоа што претставуваат закана по здравјето, при што флудиоксонил има „способност да го нарушува црниот дроб, ендокриниот и невролошкиот систем“, според студијата на Универзитетот во Висконсин-Медисон. Додека пириметанилот, кој претежно се наоѓа во крушите, е поврзан со нарушувања на тироидната жлезда и блокирање на андрогенските рецептори.

FDA и USDA анализирале 47.510 примероци од 46 овошја и зеленчук, откривајќи дека сите биле позитивни на траги од 254 пестициди – од кои 209 биле на списокот.

„Откривме дека она што завршува на една листа наспроти друга го одразува начинот на кој тие овошја и зеленчуци се одгледуваат“, изјави за Си-Ен-Ен, постар токсиколог на ЕВГ, Алексис Темкин.

„Авокадото, на пример, не мора интензивно да се третира, додека јагодите растат многу блиску до земјата и имаат многу штетници.

Сосема очекувано, јагодите и спанаќот се на врвот на овогодинешната листа на првото и второто место. И двајцата беа на врвот на минатогодишната листа на Dirty Dozen производи. Последните четири (пиперки и лути пиперки, цреши, боровинки и боранија) ги заземаа позициите 9–12. Додека грозјето скокна за алармантни четири места на четвртото место оваа година – од осмото место во 2023 година.

ЕВГ откри дека органофосфатниот инсектицид ацефат, невротоксин забранет пред 13 години, е пронајден во 6 отсто од зеленчукот.

Еве го комплетното рангирање на Dirty Dozen производи:

Јагоди

Спанаќ

Зелен кељ

Грозје

Праски

Круши

Нектарини

Јаболка

Бела и лута пиперка

Цреши

Боровинки

Боранија

Од друга страна, не е се чиста пропаст. EVG ја објавува и годишната листа Clean Fifteen, која ги рангира овошјето и зеленчукот „со многу малку или без остатоци од пестициди“. Всушност, речиси 65% од производите земени на овогодинешниот список „немале откриени остатоци од пестициди“. А лидери во пакетот се авокадото, слатката пченка, ананасот, кромидот и папајата, пишува foodandwine.com.

Еве ја комплетната ранг листа на Clean Fifteen:
Авокадо

Пченка

Ананас

Кромид

Папаја

Сладок грашок (замрзнат)

Аспарагус

Медени дињи

Киви

Зелка

Лубеница

Печурки

Манго

Батат

Моркови