Пајо Паторот го прослави својот деведесетти роденден

259

Еден од омилените анимирани херои од сите генерации, Пајо Паторот, вчера го прослави својот јубилеен деведесетти роденден. Оваа бела патка со жолто-портокалова клун, нозе и стапала, облечена во морнарица блуза и капа, првпат се појави на 9 јуни 1934 година во седумминутниот анимиран филм „The Wise Little Hen“ на Волт Дизни. Тоа беше неговото прво филмско појавување, иако дебитираше во печатеното издание, во книгата со приказни „Авантурите на Мики Маус“, три години претходно. Сепак, првиот датум се зема кога се брои неговиот „роденден“.

Победникот на срцето на публиката

Откако ги освои срцата на публиката, Пајо се појавува во бројни кратки и играни филмови, телевизиски серии, стрипови, видео игри и книги во следните децении. Добитник е на наградата „Оскар“ и ѕвезда на Булеварот на славните во Холивуд. Околу него е изградено целото семејство Патор со членови како Деда Бајо, Рајо, Гајо, Влајо… Неговата вечна романса е Пата, најдобрите пријатели Мики Маус и Шиљо.

Паја Патак е српскиот превод на неговото оригинално име Доналд Дак, кој го измислил преведувач во српската издавачката куќа „Политика“, во кој ликот на Пајо првпат се појавил на балканските простори.