Откриено големо ЗАТАШКУВАЊЕ во Британија: Руски и кинески сајбер групи ја хакирале НАЈОПАСНАТА нуклеарна централа

242

Лондонски Гардијан објави дека една од најопасните британски нуклеарни локации, Селафилд, била хакирана од сајбер група која има блиски врски со Русија и Кина.

Истрагата утврди дека високи функционери кои управуваат со нуклеарен отпад внимателно го прикривале откривањето на овие информации и нивните потенцијални ефекти.

„Гардијан“ откри дека властите не биле свесни за компромитирањето на компјутерските системи на Селафилд, а првите хакерски прекршувања наводно биле откриени во 2015 година.

Компјутерската мрежа на Селафилд беше заразена со таканаречениот „малициозен слипер софтвер“, софтвер кој овозможува шпионирање и напади врз системи. Постои сомнеж дека малициозниот софтвер можеби сè уште не е целосно отстранет, што може да доведе до сериозни компромиси на безбедносните системи на оваа нуклеарна локација.

Најопасната нуклеарна локација во ОК

Селафилд зафаќа шест квадратни километри долж брегот на Камбрија и се смета за едно од најопасните локации за нуклеарен отпад во светот. Оваа локација има најголемо складирање на плутониум на планетата и со децении произведува атомска енергија. Се проценува дека Селафилд вработува околу 11.000 луѓе и е чуван од добро вооружена полиција.

Безбедносни ризици и последици од хакерски напад

Постои сомнеж дека странски хакери имале пристап до најчувствителните информации и материјали на Селафилд. Ова го покренува прашањето за можна загуба на податоци и ризик за системите, а тежината на ситуацијата дополнително ја влошува фактот што Селафилд не ги известил веднаш нуклеарните регулатори за хакерскиот напад.

Селафилд и околината

Најблискиот поголем град до Селафилд е Блекпул, оддалечен околу 70 километри. Оваа информација укажува дека потенцијалните ризици би можеле да имаат влијание и врз пошироката околина на оваа нуклеарна локација.