„Денес, кога мојата земја и мојот јазик успешно го множат своето ехо, а ние се чувствуваме срчни и полетни, зошто да не кажеме дека еве, и ние вредно
ја ткаеме мрежата на светот заедно со другите? Мрежата на светот како некоја земна
галаксија во која сите соѕвездија светат подеднакво за секого. Дека се трудиме да
веруваме оти е тоа така и дека мора да биде така. Нели веќе без страв го исправаме
своето пред плимата на туѓото? Зошто да не го кажеме тоа? Дека ни било земано
недозволено и дека и самите сме земале недозволено, дека сме давале и ни давале и
дека сите подрачја вон уметничкото секогаш ни се чинеле банални и обични, а дека
вистинската смисла на патетичното, вистинската смисла на драматичното, за нас не
била да им ја дадеме нивната фотографска вредност, туку нивното највисоко духовно
значење“, рече Оливера Николова синоќа во своето видеообраќање по повод
врачувањето на наградата „Прозарт“, што ѝ ја додели Интернационалниот литературен
фестивал „ПРО-ЗА Балкан“.

Обраќајќи им се на писателите, Николова додаде дека „никогаш не ќе знаат со сигурност кои бедеми ги поставува она што го работат, сè додека не го пропуштат времето да истрча пред нив и да им мавта од иднината за повикување“.

Секој од авторите-гости на фестивалот се претстави со извадоци од свои дела на
јазикот на кој твори. Во Даут-пашиниот амам синоќа читаа писателите: Дамир Каракаш од Хрватска, Броња Жакељ од Словенија, Владислав Бајац од Србија, Елена Алексиева од Бугарија, сценаристот и режисер Рајко Грлиќ од Хрватска, нашиот писател Томислав Османли и поетот Пијан Славеј. Сите имаа можност да се дружат во изминатите три дена заедно со членовите на „Скопје fellowship“ програмата.

Во сеќавање на Луан Старова, неговата ќерка Дита Старова-Ќерими прочита извадок од неговиот роман „Враќањето на козите“, којшто тој го прочита на неговото гостување на фестивалот во 2016 година.

Фестивалот го затвори неговиот основач, Дејан Трајкоски, кој напомена две работи кои сведочат како доказ зошто ваквите фестивали и манифестации треба да постојат и
рече: „Првата работа му се случи вчера на Владислав Бајац кога се сретна со жена со која се сретнал пред 20 години којашто му кажа дека читањето на неговата „Книга
за бамбусот“ и романот „Друидот од Синдидун“ ѝ го смениле животот. Втората е
писмото кое што на еден од нашите лауреати Георги Господинов му го пратила
повозрасна жена од болница, а меѓу другото, во писмото пишувало „ве читав и
почувствував дека уште ми се живее“.

Во рамките на дополнителната програма на фестивалот, вечерва во 20 часот во
Кинотеката во Скопје ќе биде прикажан филмот „Караула“ на режисерот Рајко Грлиќ,
кој е гостин на „ПРО-ЗА Балкан“. Пред проекцијата ќе разговораат Петар Арсовски,
Александар Прокопиев и Рајко Грлиќ.