Претходно оваа недела, израелските медиуми објавија дека ја избрале песната „Октомвриски дожд“ што ќе ја отпее Еден Голан за свој претставник на Евровизија 2024 година.

Овој избор беше проследен со бројни контроверзи поради текстот на песната, што го доведе во прашање самото учество на Израел на Евровизија, бидејќи се наведува дека песната има „политички конотации“. До средата стана јасно дека Европската радиодифузна унија (ЕБУ) размислува да ја забрани песната поради нејзиниот текст.

„Израел Хајом“ сега го објави текстот на оваа песна давајќи поцелосна слика за тоа зошто ЕБУ смета дека песната треба да биде забранета. Весникот во својот извештај наведува дека песната се изведува главно на англиски јазик, но последните три реда се на хебрејски и ги опишуваат чувствата на израелските цивили за време на нападот на Хамас на 7 октомври.

Во текстот на песната „Октомвриски дожд“ се вели:

Писател на историјата

Биди покрај мене

Погледни ми во очи и ќе видиш

Дека луѓето заминуваат, но никогаш не се збогуваат

Некој ја украде месечината вечерва

Ми ја зеде светлината

Сè е црно-бело

Кој беше будалата што ти кажа дека мажите не плачат?

Часови и часови и цвеќиња

Животот не е игра за кукавици

Зошто времето станува полудо?

Секој ден го губам умот

Држете се до оваа мистериозна патека

Танцување до бура

Немаме што да криеме

однеси ме дома

Да го оставиме светот зад себе

И ти ветувам никогаш повеќе

Сè уште сум влажен од октомврискиот дожд

Октомвриски дождови

Живееме во фантазија

Во екстаза

Сè е како што треба

Ќе умреме, но љубовта никогаш нема

Нема повеќе воздух за дишење

Нема место, ме нема од ден на ден

Сите беа добри деца, секое од нив

Израелскиот радиодифузер јасно стави до знаење дека нема да го менува текстот на песната за да биде усогласен со правилата на ЕБУ. Тоа значи дека Израел ќе ја загуби шансата да учествува на натпреварот, што во суштина ќе значи дека е дисквалификуван.