Нутриционист посочува какви грешки прават родителите во однос на исхраната на нивните деца

423

Грижата за детето значи и грижа за неговата исхрана, а нутриционистката Прија Тиу сподели неколку грешки кои родителите често ги прават кога е во прашање исхраната на нивното малечко.

На крајот на минатата година, родителите ширум Велика Британија беа предупредени да внимаваат на храната што им ја купуваат на своите деца. Истражувањата покажаа дека многу производи, првенствено наменети за деца, содржат поголеми количества шеќер од препорачаните.

Со цел да им помогне на родителите, нутриционистката откри неколку грешки кои многу родители ги прават во однос на прехранбените навики на нивните деца.

Како една од големите грешки таа го посочи купувањето јогурт за деца. Како што објасни таа, самиот јогурт е одличен извор на калциум и протеини кои го поттикнуваат растот на здравите коски и заби кај вашите деца, што логично, го прави фантастична храна за детето.

Меѓутоа, јогуртите наменети за деца, на пример овошните јогурти, често содржат големи количини шеќер. Нутриционистката нагласува дека затоа е многу важно да се проверат етикетите на јогуртите, односно колку дополнителен шеќер содржат.

Друг чест проблем се преголемите порции што им ги послужуваме на децата. Многу родители често преценуваат колку нивните деца можат да јадат, што може да биде причина поради која малите често одбиваат храна, објаснува нутриционистката кој додава дека оваа грешка лесно се прави, особено ако го готвите истото јадење за целото семејство и ставите сè. на масата во исто време.

„Обидете се да користите помали чинии за вашето дете – помали порции кои ќе го најадат, на тој начин тоа самото ќе може да го контролира својот апетит. „Секогаш е подобро решение детето да побара друга порција отколку да ја остави храната во чинијата“, додава нутриционистот.

И на крај, но не и најмалку важно, нутриционистката ја нагласува целосната забрана на одредени намирници како голема грешка.

Како диететичар и нутриционист, Тиу рече дека нејзиното мото во животот е да се консумира секаква храна во умерени количини и дека ниту една храна не треба да биде надвор од границите. Додека некои намирници имаат повеќе шеќери и масти од другите, таа тврди дека постои начин да му помогнете на вашето дете да го разбере ова, свесно да избере што и колку да јаде, пренесува Index.hr.

„Целосната забрана на одредени видови храна може само да го зголеми ризикот вашето дете да развие нездрав однос со храната. „Запомнете, во ред е повремено да консумираат нездрава храна, под услов да добиваат доволно витамини и хранливи материи преку други видови храна“, советува нутриционистката.