Нова КОРОНА МУТАЦИЈА пред „вратите“ во соседството!

327

Се појави нова варијанта на Ковид, а експертите предупредуваат дека ќе има зголемување на заразените во претстојната зима. Стравувањата за новиот вид, наречен Пирола или BA.2.86, ги поттикнаа властите повторно да работат на вакцинација.

Оваа недела, научниците од Агенцијата за здравствена безбедност на Обединетото Кралство советуваа да не се донесуваат избрзани заклучоци додека не се добијат повеќе податоци за уште еден тип на Омикрон.

Велика Британија веќе е на нозе да го поздрави новиот вид, а официјалните лица најавија: – Важно е да се напомене дека до денес се идентификувани само мал број случаи ширум светот. Ќе ни требаат повеќе податоци за да донесеме какви било заклучоци за ефектот на овие мутации врз преносливоста и сериозноста на варијантата.

Од оваа недела (18 септември) во Англија има 37 случаи на новата варијанта, што е зголемување за три случаи во однос на претходната недела.

Нова подваријанта на омикронскиот вид на ковид-19 можеби веќе ја зафаќа Србија, но тоа е невозможно да се открие, бидејќи единствената институција, Институтот за молекуларна генетика и генетско инженерство во Белград, која се занимава со секвенционирање на корона вирусот, го прекина овој дел од својата работа. Имено, новата варијанта BA2.86, регистрирана во Велика Британија, е пронајдена минатиот месец во Америка, Данска и Израел, па иако во Србија се зголемува бројот на заразени, до подалеку нема да знаеме дали сме нападнати од нов бран и нов сој.

– Имајќи ја предвид епидемиолошката состојба во нашата земја и во светот, односно фактот дека состојбата на пандемијата е укината, мониторингот на соевите на вирусот САРС-КоВ2 со методот на секвенционирање од новата генерација во моментов е суспендиран. Но, епидемиолошката состојба постојано се следи и доколку има потреба повторно ќе се утврдува. Она што е важно е дека сега кај нас ја имаме инфраструктурата и потребната опрема што ни овозможува навремено да реагираме во вакви ситуации, изјави за „Нову.рс“ д-р Валентина Ѓорѓевиќ, научен советник во овој Институт.