Неуредена копија од првата книга за Хари Потер продадена за речиси 40.000 фунти

183

Сет страници од првата верзија на книгата „Хари Потер и каменот на мудроста“ на авторката Џ. К. Раулинг, е продаден за 37.500 милиони фунти, откако предизвика „значителна конфузија“ на аукцијата.

Прикажани за прв пат јавно – неуредените страници се верзија на книгата пред конечната лекторирање. 109-те страници од првата книга за Хари Потер се нумерирани на 224 страници.

Сетот беше продаден за речиси двојно повеќе од проценката за претпродажба од 20.000 фунти, откако приватен колекционер кој наддаваше телефонски од странство победи во жестока аукциска војна.

Клајв Мос, раководител на одделот за книги, ракописи и хартија во Chiswick Auctions, рече:

– Воодушевени сме од резултатот на овој единствен познат денес преживеан сет, кој за прв пат се најде на пазарот и предизвика голема врева.

– И очекувавме жестока конкуренција за нив, бидејќи понудија уникатен увид во она што ќе стане иконично дело во историјата на литературата – додаде Мос.

Инаку, ова е копија од февруари 1997 година, која ја испрати Розамунд Вокер, директорка за маркетинг во Детските книги на Блумсбери, до рецензентот на книги за деца, Фиона Вотерс.