На Табановце спречен обид за шверц на опрема за скијање

167

Царинската управа соопшти дека на граничниот премин Табановце, минатата недела било спречено нелагално внесување на разновидна опрема за скијање во вредност од околу 243 илјади денари. За истото не се платени царински увозни давачки до 53 илјади.

Стоката е пронајдена при детален преглед на патничко возило со македонски регистарски таблички управувано од македонски државјанин, откако возачот изјавил дека нема ништо да пријави за царинска контрола. При извршената контрола, царинските службеници во багажникот на возилото пронајдоа 115 парчиња опрема за скијање, меѓу која: кациги, даски, скии, стапови, наочари, ранци и облека за скијање“ – појаснуваат од Царинската управа во соопштението.

Против лицето е поднесена пријава за царински прекршок по член 263 од Царинскиот Закон, а стоката е привремено одземена